Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Over de hele wereld zijn racisme en extreem-rechts in opkomst. Antiracistische en antifascistische coalities in verschillende Europese landen en de Verenigde Staten roepen gezamenlijk op tot wereldwijde protesten tegen racisme en extreem-rechts. We publiceren hier een Nederlandse vertaling van de oproep. In Nederland organiseert Comité 21 Maart een demonstratie.

We doen deze oproep in de zeer zorgwekkende context van de huidige internationale toename van racisme en extreem-rechts. 

Extreem-rechtse partijen doen het steeds beter bij verkiezingen en maken hier en daar zelfs onderdeel uit van de regering. Met Donald Trump in de VS en Jair Bolsonaro in Brazilië is extreem-rechtse haat tegen migranten, moslims, vrouwen, LHBTQ+ers, zwarte mensen, oorspronkelijke bevolkingsgroepen en ideologische tegenstanders doorgedrongen tot het presidentschap van de twee grootste landen in Noord- en Zuid-Amerika. 

Op steeds meer plaatsen zijn er gewelddadige fascistische straatbewegingen. 

De toename van racisme tegen migranten voedt andere vormen van racisme. Antisemitisme, dat na de Holocaust voor altijd verdwenen had moeten zijn, neemt opnieuw toe, met verschrikkelijke gevolgen zoals de aanval op de synagoge in Pittsburgh. 

Roma zijn ook op grote schaal slachtoffer geworden van de Holocaust, maar in sommige Europese landen zijn aanvallen op Roma officieel overheidsbeleid geworden. En islamofobie is schering en inslag. 

Vooral moslimvrouwen die een hijab dragen gaan gebukt onder toenemende agressie. 

De opkomst van racisme en extreem-rechts betekent een groot gevaar voor de meerderheid van de bevolking. We zullen de verschillende maatschappelijke problemen waar we mee kampen nooit op kunnen lossen, tenzij we de eenheid van gewone mensen verdedigen tegen pogingen van racisten en fascisten om ons te verdelen. 

Rond de Internationale Dag tegen Racisme in maart 2018 waren er demonstraties en andere activiteiten in veel landen, waaronder Australië, Canada, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Nederland, Oostenrijk, Polen, de Spaanse staat, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea. 

De urgentie om in actie te komen is nu nog groter. Er zijn meer mobilisaties nodig zoals de #Unteilbar-demonstratie van 250 duizend mensen in Berlijn in oktober, de kwart miljoen mensen tegen Trump in Londen in juli, het verzet in Brazilië, de demonstraties en protesten in Wenen en de tegenaanvallen die de Gouden Dageraad hebben teruggedrongen. 

En we hebben brede bewegingen nodig om deze acties voort te zetten en uit te bouwen. Wij zijn de meerderheid, we kunnen winnen. 

Om die reden doen we deze oproep voor gezamenlijke mobilisaties tegen racisme en extreem-rechts op 16 maart 2019, rond de Internationale Dag tegen Racisme. 

Door lokaal en internationaal te coördineren kunnen we onderlinge banden versterken. Deze actiedag moet een stap vooruit worden in de gezamenlijke strijd tegen haat en voor solidariteit in verscheidenheid. 

Eén wereld tegen racisme en fascisme!

Aanvankelijke ondertekenaars:
KEERFA (Verenigde Beweging tegen Racisme en de Fascistische Dreiging, Griekenland)
Stand Up To Racism (Sta Op Tegen Racisme, Groot-Brittannië)
UCFR (Eenheid Tegen Fascisme en Racisme, Catalonië)
Comité 21 Maart (Nederland) 
Fællesinitiativet mod racisme og diskrimination (Samenwerkingsverband tegen racisme en discriminatie, Denemarken)
DurDe (Zeg nee tegen racisme en nationalisme, Turkije)
Aufstehen gegen Rassismus (Sta Op Tegen Racisme, Duitsland)
Ongi Etorri Errefuxiatuak (Vluchtelingen Welkom Coalitie, Biskaje, Baskenland)
United Against Racism (Verenigd Tegen Racisme, Ierland)
Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi (Verenigd Tegen Racisme, Polen)
United Against Racism and Fascism - NYC (Verenigd Tegen Racisme en Fascisme, Verenigde Staten) 

We vragen bewegingen tegen fascisme en racisme over de hele wereld om de verklaring te ondertekenen.

Binnenkort

2.Dh5 Festival voor wereldversleutelaars

februari
vrijdag
22

De dertiende editie van het jaarlijkse 2.Dh5 Festival komt in februari 2019 weer naar Amsterdam, met dit jaar het thema 'power'. 

20:00 h

Herdenking van de Februaristaking

februari
maandag
25
Op de website www.wiewarendestakers.nl zijn de bedrijven, beroepen en verhalen van stakers te vinden. Deze site bouwt voort op de oproep van het Amsterdams Stadsarchief uit 2015 om namen van Amsterdamse stakers en bijbehorende documenten daar te melden. Het Comité Herdenking Februaristaking 1941 maakt in 2018 een start met verzamelen, bewaren en zichtbaar maken. Onder het motto ‘wie waren de stakers in dit bedrijf en wie werken er nu’ zijn portretten van jonge collega’s gemaakt.

Nationale onderwijsstaking

maart
vrijdag
15
De onderwijsvakbonden organiseren op vrijdag 15 maart een landelijke staking voor zowel het basis- en voortgezet als het hoger onderwijs. Ze willen meer geld voor salarissen en verlaging van de werkdruk. Het zou de eerste keer in Nederland zijn dat het gehele onderwijs staakt.

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

maart
donderdag
21
Door de Verenigde Naties is 21 maart uitgeroepen tot 'Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie'.

00:00 h

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook