Socialisme.nu

En nog een WordPress site
 1. In heel Europa gingen socialisten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en de bezetting de strijd aan tegen het fascisme. De strategie die zij daarvoor kozen verschilde. Historicus Ron Blom reageert op de aanklacht van vermeende ‘trotskistische platitudes’ in zijn recensie van de biografie van socialistisch verzetsstrijder Martin Monath.

  Het bericht Socialisten en de strijd tegen de Tweede Wereldoorlog verscheen eerst op Socialisme.nu.

 2. Na het verschijnen van Joker vond er discussie plaats over de politieke aard van de film. The Guardian kopte dat de film ‘geen ode is aan extreemrechts, maar een waarschuwing tegen bezuinigingen’. Dat laatste kan waar zijn. Maar alsnog is Joker niet alleen niet links, het berust op een dubieuze blik op geestesziekte en verzet.

  Het bericht <i>Joker</i> geeft een dubieus beeld van verzet verscheen eerst op Socialisme.nu.

 3. Martin Monath was een joodse socialist die een actieve rol speelde in het ondergrondse verzet tegen het fascisme. Zijn korte leven was lange tijd in raadselen gehuld. Een diepgravende biografie maakt daar voor het eerst een einde aan.

  Het bericht Een joodse socialist tussen nazisoldaten verscheen eerst op Socialisme.nu.

 4. In hun feministisch manifest leggen de academici Arruzza, Bhattacharya en Fraser uit hoe vrouwen het hardst geraakt worden door de huidige crisis. Daarom kan een feministische beweging alleen succesvol zijn, als het zich keert tegen het kapitalisme.

  Het bericht Een feministisch manifest voor de bevrijding van de mensheid verscheen eerst op Socialisme.nu.

 5. Afgelopen donderdag werd de Iraanse generaal Qassem Suleimani door een Amerikaanse luchtaanval vermoord. Daarmee drijft Trump de spanningen in het Midden-Oosten verder op voor zijn eigen politieke gewin op korte termijn. Dit gevaarlijke spelletje kan uitmonden in een nieuwe vernietigende oorlog. 

  Het bericht Tegen een oorlog met Iran verscheen eerst op Socialisme.nu.

 6. Vorige week gingen in Amsterdam Nieuw-West zestien scholen dicht. Reden hiervoor is het nijpende lerarentekort. De solidariteitsweek die werd georganiseerd in het buurtcentrum Ru Paré, liet zien dat docenten, ouders en kinderen elkaar nodig hebben in de strijd voor beter onderwijs.

  Het bericht Amsterdam Nieuw West: scholen dicht om lerarentekort verscheen eerst op Socialisme.nu.

 7. De verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk vorige week zijn uitgemond in een stevige overwinning van de Tories. De rechtse conservatief Johnson wist op een Brexit-platform het linkse alternatief van Corbyn te verslaan. Het is belangrijk dat links lessen trekt uit de nederlaag en zich voorbereid op de aanvallen die komen gaan. 

  Het bericht Corbyn: lessen van een nederlaag verscheen eerst op Socialisme.nu.

 8. In oktober kwamen boeren in opstand tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet, die vervolgens snel werden aangepast. Wat zijn de belangen achter deze protesten? Wat is de rol van landbouw in de Nederlandse economie en hoe staan socialisten tegenover boeren en de agrarische sector?

  Het bericht Agrikapitalisme: de boeren, neoliberale landbouw en het klimaat verscheen eerst op Socialisme.nu.

 9. Dit najaar kwamen wereldwijd massabewegingen van honderdduizenden of zelfs miljoenen mensen op. Van Chili tot Catalonië en van Libanon tot Haïti was het verzet breder en groter dan we in tijden hebben gezien. Precieze aanleidingen liepen uiteen, maar stijgende kosten van levensonderhoud waren op veel plekken de drijvende kracht. De protesten kwamen bovenop de massale wereldwijde mobilisaties voor klimaatrechtvaardigheid.

  Het bericht Op naar een klimaat van verzet! Steun de Internationale Socialisten in 2020 verscheen eerst op Socialisme.nu.

 10. Op 10 november 2019 werd de Boliviaanse president Evo Morales met steun van het leger en de politie verdreven door extreemrechtse coupplegers. Legerleiders dwongen de Boliviaanse president te af te treden. De ultrareactionaire politicus Jeanine Áñez riep zichzelf vervolgens uit tot interim-president van het land, een besluit dat niet geratificeerd werd door het Boliviaanse congres.

  Het bericht Staatsterreur na extreemrechtse coup in Bolivia verscheen eerst op Socialisme.nu.