Socialisme.nu

En nog een WordPress site
 1. Wereldwijd slagen regeringen er niet in mensen te beschermen tegen het coronavirus. Na de revolutie van 1917 in Rusland vormde tyfus een grote bedreiging. Door het nemen van revolutionaire maatregelen wisten gewone mensen de verspreiding van de ziekte een halt toe te roepen.

  Het bericht Rusland 1917: hoe de revolutie tyfus een halt toeriep verscheen eerst op Socialisme.nu.

 2. De avant-gardisten: De Russische Revolutie in de kunst, 1917- 1935 door Sjeng Scheijen is een must-read voor elke socialist die inspiratie haalt uit de Russische Revolutie. De kunst van de Russische avant-garde is voor velen onlosmakelijk verbonden met de Russische Revolutie.

  Het bericht De Russische revolutie in de kunst verscheen eerst op Socialisme.nu.

 3. De demonstraties tegen racistisch politiegeweld in de VS worden beantwoord met hevige repressie. Hoewel de politie de massale protesten aanvalt met traangas, pepperspray en knuppels, laten de demonstranten niet over zich heen lopen.

  Het bericht De rol van geweld in sociale bewegingen verscheen eerst op Socialisme.nu.

 4. Tienduizenden arbeiders verdeeld over 160 steden in de Verenigde Staten namen afgelopen maandag deel aan de "Strike for Black Lives". Op deze manier toonden werkende mensen woede richting racisme en slechte arbeidscondities, meldt Sophie Squire.

  Het bericht Black lives matter staking raakt 160 steden in de VS verscheen eerst op Socialisme.nu.

 5. De film Never Rarely Sometimes Always van regisseur en schrijver Eliza Hittman is een ingetogen, maar krachtige film over een moedige jonge vrouw die zich een weg probeert te banen door een wereld vol obstakels.

  Het bericht Een moedige daad van zelfbeschikking verscheen eerst op Socialisme.nu.

 6. De kwalijke rol van het kapitalisme in de verspreiding van het coronavirus wordt duidelijk onder toenemende lagen van de bevolking. Maar mensen willen niet alleen weten wie de schuld moet krijgen, maar ook wat de alternatieven zijn.

  Het bericht Een socialistisch antwoord op Covid-19 verscheen eerst op Socialisme.nu.

 7. Brazilië wordt onder Bolsonaro hard getroffen door het coronavirus. Kees Hoogenboom sprak met activisten Neyde Lanter en Marilu Mont van het Amsterdam Collective for Democracy in Brazil, dat in 2016 werd opgericht. Beiden komen uit Brazilië en wonen nu in Amsterdam.

  Het bericht ‘Bolsonaro ontkent niet alleen de ernst van de pandemie, maar verergert die ook’ verscheen eerst op Socialisme.nu.

 8. Door de moord op George Floyd is de Black Lives Matterbeweging in een stroomversnelling geraakt. Wereldwijd klinkt bij demonstraties tegen racisme steeds luider de roep om ‘de politie af te schaffen’. Max Pogrzeba duikt in de geschiedenis van de politie.

  Het bericht Opgericht om te onderdrukken verscheen eerst op Socialisme.nu.

 9. De versoepeling van de coronamaatregelen kan in het najaar leiden tot een tweede golf van besmettingen. De geschiedenis maakt pijnlijk duidelijk wat er bij een pandemie kan gebeuren als er niet goed of te laat wordt ingegrepen.

  Het bericht Pandemieën werden altijd al onderschat verscheen eerst op Socialisme.nu.

 10. Tijdens de online bijeenkomst ‘Politiegeweld, racisme en kapitalisme in de VS’ sprak Stephanie Schneider van de Internationale Socialisten met Haley Pessin en Todd St Hill, leden van de Afrosocialists and Socialists of Color Caucus van de Democratic Socialists of America (DSA).

  Het bericht Amerikaanse socialisten over Black Lives Matter verscheen eerst op Socialisme.nu.