E-mailAfdrukkenExport ICS

Feminisme vandaag de dag: waar vechten we voor?

Evenement

Titel:
Feminisme vandaag de dag: waar vechten we voor?
Wanneer:
zo, 12. mei 2019, 13:00 h - 14:15 h
Categorie:
bijeenkomsten
Gemaakt door:
Super User

Omschrijving

Feminisme vandaag de dag: waar vechten we voor?

Op 9 maart gingen in Amsterdam 15.000 mensen de straat op tijdens de Women’s March. Het protest was een illustratie van de internationale opleving van feminisme: van de #metoo-beweging tegen seksueel geweld, de massale bewegingen voor het recht op abortus in landen als Ierland, tot grote straatprotesten tegen extreemrechtse leiders zoals Bolsonaro en Trump, de centrale rol van vrouwen in de Sudanese opstand en de breedgedragen vrouwenstakingen zoals in de Spaanse staat.

Ook in Nederland zien we toenemende interesse in een feminisme dat ook oog heeft voor de specifieke vormen van onderdrukking: werkende vrouwen voor wie het glazen plafond abstract blijft, moslima’s wiens recht om te dragen wat ze willen dat wordt ingeperkt, transvrouwen die niet worden gezien als ‘echte’ vrouwen, vrouwen van kleur die systematisch worden buitengesloten van feministisch activisme and discourse, sekswerkers wiens inkomen en veiligheid bedreigd worden door neoliberaal en moralistisch beleid, vrouwen met een beperking die uitgesloten worden van discussies, en andere hardnekkige systemische en cyclische discriminatie en uitsluiting.

Discussieer mee over vragen zoals: Wat is de positie van vrouwen in Nederland? Wat betekent de opkomst van conservatief en neofascistisch rechts voor vrouwen? Op wat voor basis kunnen we een feministische beweging bouwen waarbinnen de belangen van uiteenlopende groepen serieus worden genomen en we politieke druk kunnen uitoefenen?

Sprekers:
- Anneloes Dijkman (organizer Women’s March NL)
- Nawal Mustafa (mensenrechtenactiviste, SPEAK)
- Hella Baan (Internationale Socialisten)

Deze bijeenkomst vindt plaats tijdens Marxisme Festival. Voor het volledige programma, informatie over bijvoorbeeld kinderopvang en het bestellen van kaartjes zie:

Website: www.marxismefestival.nu
Facebook: https://www.facebook.com/events/2215808772018266/