E-mailAfdrukkenExport ICS

Rode Hesjes omsingelen het Binnenhof

Evenement

Titel:
Rode Hesjes omsingelen het Binnenhof
Wanneer:
za, 18. mei 2019, 14:00 h - 16:00 h
Categorie:
Demonstraties
Gemaakt door:
Super User

Omschrijving

Rode Hesjes omsingelen het Binnenhof

Het is genoeg geweest!

Op zaterdag 18 mei 2019 omsingelen de Rode Hesjes het Binnenhof. Wij eisen terug wat van ons allemaal is! Pak de trein terug! Pak de post terug! Pak de zorg terug! Pak de straat terug! Pak de staat terug! Trek een rood hesje aan en doe mee.

Wie zijn de Rode Hesjes?

De Rode Hesjes is een groeiende linkse burgerbeweging. Wij willen een verbindende factor zijn voor burgers, organisaties en bewegingen, die gelijkluidende doelen nastreven. De beweging is ontstaan als antwoord op de gele hesjes-beweging, die in Nederland gekaapt werd door verschillende organisaties van extreem-rechtse signatuur. Waar de gele hesjes zeggen geen links of rechts te willen kiezen, is onze boodschap duidelijk: wij willen eindelijk linksaf!

Dat betekent dat de beweging zich afzet tegen het neoliberale beleid van de kabinetten Rutte, alsmede de overige kabinetten van de afgelopen drie decennia. Dit beleid heeft geleid tot afbraak van de publieke sector, sociale voorzieningen en de zorg, alsmede grootschalige belastingontwijking door grote bedrijven en een vergroting van de kloof tussen arm en rijk.

Tevens leidt het ertoe dat de kosten van het (noodzakelijke) klimaatbeleid voornamelijk afgewenteld worden op de burgers. De grootste en meest vervuilende bedrijven blijven buiten schot, en ontvangen zelfs subsidies.

Wij zijn vóór een samenleving waarin de lusten en de lasten op rechtvaardige wijze verdeeld worden. Een samenleving waarin bevolkingsgroepen niet tegen elkaar opgezet worden op basis van afkomst, huidskleur, geslacht of seksuele geaardheid. Dat betekent ook dat we de schuld van maatschappelijke problemen leggen waar deze hoort: bij de beleidsmakers, het kapitalisme, en de daarmee samenhangende ongewenste bemoeienissen met andere landen; economisch, militair of anderszins.

We omsingelen niet alleen het Binnenhof en de Tweede Kamer, maar staan ook even stil bij de Europese verkiezingen van 23 mei. Niet geheel toevallig bevindt zich langs de omsingeling een EU-agentschap. Alles wat wij nationaal willen bereiken, willen we namelijk ook in Europees en internationaal verband nastreven. Dat houdt ook in dat we voor een democratischer Europa zijn. Een Europa waarin mens, natuur en milieu centraal staan, en voorrang krijgen boven de belangen van het multinationale bedrijfsleven.


Wat willen de Rode Hesjes?

Concreet eisen wij, op korte termijn, het volgende van de politiek:

1. Haal het geld waar het zit, belast de rijken. Verhoog de vermogens- en winstbelasting. Maak een einde aan belastingconstructies die van Nederland een graaiparadijs voor multinationals hebben gemaakt.

2. Lonen, bestaansminimum en uitkeringen moeten minimaal 15% omhoog. Het huidige schuldenstelsel voor studenten dient vervangen te worden door een onvoorwaardelijk studieloon. De Primark-premie, een subsidie die bedrijven ontvangen als ze de lonen laag houden, dient per direct afgeschaft te worden.

3. Maak wonen weer betaalbaar voor iedereen. Nationaliseer de woningcorporaties: wonen is een mensenrecht, geen markt.

4. Een gegarandeerd en geïndexeerd pensioen op 65 jaar.

5. Rechtvaardige verdeling van werk en inkomen. Maak een eind aan de flexmanie. Iedereen heeft recht op bestaanszekerheid en een fatsoenlijk sociaal leven.

6. Herstel de publieke sector, de zorg en het onderwijs. Schaf marktwerking en commercie in deze sectoren af.

7. Voer een pro-actief en rechtvaardig klimaatbeleid. Laat de grootste vervuilers het meeste betalen, en help de mensen met lagere inkomens financieel door de energietransitie heen. Er moet snel een internationaal afbouwplan voor fossiele brandstoffen komen.

8. Bouw aan een inclusieve maatschappij, draag dat uit en ontwikkel beleid daartoe. Doe als beleidsmakers geen dingen die dit ondermijnen, nationaal en/of internationaal.

Meer informatie:
https://facebook.com/rodehesjes
https://twitter.com/rodehesjes

Pers:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.