Republiek Allochtonië

republiek allochtonie

In Republiek Allochtonië vindt u berichten, achtergrondartikelen en opinies die iets te maken hebben met de integratie van etnische minderheden in Nederland

In Republiek Allochtonië vindt u berichten, achtergrondartikelen en opinies die iets te maken hebben met de integratie van etnische minderheden in Nederland
  1. Vandaag begint het onderzoek ‘Moslims op TV’ onder leiding van onderzoeker en historicus Tayfun Balcik (35), coördinator bij The Hague Peace Projects. Balçik: "We willen kijken hoe moslims en ‘de islam’ worden neergezet. Is er sprake van een andere behandeling van moslims?" Tot en met oktober 2020 zullen over deze verkenning achtergrondartikelen worden gepubliceerd op Nieuw Wij en op Republiek Allochtonië. Theo Brand interviewde Tayfun Balcik over het onderzoek.
  2. Op 26 mei berichtte de NOS dat er “opnieuw ophef” was (het zal ook niet, lijkt die ongelukkige kop te impliceren) over de dood van een zwarte man in Minneapolis (V.S.) die door een witte politieagent minutenlang met een knie in zijn nek tegen de grond werd gedrukt. Een moedige vrouw maakte er een filmpje van. Zo zijn we er allemaal getuige van hoe de zwarte man schreeuwt om lucht, daarna om zijn moeder, dan sterft. En hoe de witte politieagent stoïcijns de knie aangedrukt houdt. Bevel is bevel. Deze gruwelijke dood – op internet circuleren termen als executie, lynchpartij en moord – schokte me zo dat ik spontaan besloot om vandaag voor de Amerikaanse ambassade in Den Haag te demonsteren. Dat had meer voeten in de aarde dan ik had gedacht.
  3. De komende maanden zal Tayfun Balcik van The Hague Peace Projects onderzoeken hoe items over moslims en de islam behandeld worden door Nederlandse nieuws- en praatprogramma’s op TV. Het onderzoek is een vervolg op het vorig jaar gepubliceerde onderzoek ‘Moslims in Nederlandse kranten’, waarbij ook Republiek Allochtonië en Nieuw Wij betrokken waren. Ook bij dit nieuwe onderzoek zijn beide sites betrokken. Lezers worden opgeroepen mee te kijken en eventuele bevindingen te delen via de sociale media accounts van Moslims op TV.
  4. "Vorige week, op de internationale dag tegen homofobie overleed Saïd. Hij werd dertig jaar oud. Deze week werden zijn Facebookpagina’s verwijderd, vermoedelijk omdat zijn familie het moeilijk had en heeft met zijn uitbundige kant, zijn openlijke queer uitstraling en zijn homoseksualiteit. Ik leerde Saïd een paar jaar geleden kennen toen ik hem mocht interviewen. Hij leefde toen nog meer een dubbelleven. De interviewtekst die ik hem toestuurde, werd belangrijk voor hem, zo zei hij me later. Hij postte die een paar keer op zijn pagina als een manier om zijn verhaal te vertellen. Ook dat verhaal is nu verdwenen. Om Saïd te eren, zijn bestaan te gedenken en de vertrouwelijkheid ook postuum te bewaken, plaats ik hier delen uit zijn interview die hij zelf ook gepost had. Ter nagedachtenis aan een kwetsbaar en veerkrachtig, verdraagzaam en veelkleurig mens.' Dat schrijft Ruard Ganzevoort op zijn weblog. HIeronder de fragmenten die Ganzevoort plaatste.
  5. Vandaag vieren moslims Eid al-Fitr, dat het einde van de vastenmaand ramadan markeert. Deze feestdagen verlopen voor veel van hen anders dan normaal. De maatregelen die gelden als gevolg van het coronavirus zorgen voor zeer beperkt familie- en vriendenbezoek en afstand houden daar waar dichtbij elkaar zijn en staan normaal juist de regel is. Bijna alle moskeeën zijn al maanden dicht. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) ontraadde afgelopen vrijdag moslims tijdens het feest te gaan bidden in moskeeën, omdat gebedshuizen gelet op de RIVM-richtlijnen 'beter nog even dicht kunnen blijven'. De Vereniging van Imams in Nederland (VIN) stelde zich op hetzelfde standpunt: ‘Vermijd daarom het feestgebed in de moskee, maar verricht dit gebed thuis, met in achtneming van haar aangeraden handelingen’. De Blauwe Moskee in Amsterdam organiseerde vandaag wél een gebed, voor een kleine 30 mensen met een vitaal beroep ‘als waardering voor hun inzet de afgelopen periode’. De aangekondigde versoepelingen van de richtlijnen door het kabinet, vragen om duidelijke protocollen voor de - al dan niet gefaseerde - heropening van moskeeën, met hun brede scala aan religieuze, educatieve en sociaalmaatschappelijke activiteiten. En die zijn inmiddels ruim voorhanden.