Socialisme.nu

En nog een WordPress site
 1. Afgelopen maand lieten klimaatactivisten in het NRC weten dat ze niet gediend zijn van de bezoekjes van geheim agenten. Meerdere activisten zijn namelijk benaderd door de politie, die hierbij verschillende tactieken van intimidatie gebruikte. De bedoeling was om informanten te werven. Maar wat doen inlichtingendiensten eigenlijk?

  Het bericht Veiligheidsdiensten nemen klimaatactivisten in het vizier verscheen eerst op Socialisme.nu.

 2. Sinds de aanval op twee olietankers in de Straat van Hormuz, in de Golf van Oman, lopen de spanningen tussen de VS en Iran op. Trump beschuldigde Iran er onmiddellijk van achter de aanvallen te zitten, maar heeft daar geen bewijs voor. Iran ontkent achter de aanvallen te zitten.

  Het bericht Links moet voorbereid zijn op oorlog verscheen eerst op Socialisme.nu.

 3. Op vrijdag 12 juli bezetten honderden Gilets Noirs (Zwarte Hesjes) het Panthéon-gebouw in Parijs - het mausoleum waarin de Franse staat de overblijfselen van zijn belangrijkste nationale figuren bewaart - om een einde te maken aan de vervolging, deportatie en uitbuiting van migranten.

  Het bericht De Zwarte Hesjes tegen het racisme van de Franse staat verscheen eerst op Socialisme.nu.

 4. Op 23 december werden onze kameraden Selena en Ronald, samen op de motor, van de weg gereden door een automobilist. In één klap verloren wij twee prachtige en waardevolle mensen. Na een lang voorarrest was er een confronterend proces, met vandaag de gerechtelijke uitspraak.

  Het bericht Rechtszaak Ronald en Selena afgerond, hun strijd gaat door verscheen eerst op Socialisme.nu.

 5. De massabeweging in Soedan stuurt aan op een breuk met het militaire regime en de politiek van verdeel-en-heers. Nusiba Abdalla, Soedanese activiste die sinds kort in Nederland woont, doet verslag van het revolutionaire proces en geeft haar mening over het gepresenteerde akkoord tussen het militaire regime en de oppositie.

  Het bericht ‘De Soedanese vrouw is een voorbeeld van weerstand en vrijheid’ verscheen eerst op Socialisme.nu.

 6. De Soedanese diaspora in Nederland heeft de afgelopen maanden veel demonstraties en bijeenkomsten georgani- seerd in solidariteit met de revolutie. Mo Ahmed is een van de initiatiefnemers van het solidariteitsnetwerk Sounds of Silence. Ewout van den Berg sprak met hem.

  Het bericht Sounds of Silence geeft Soedanese revolutie een stem verscheen eerst op Socialisme.nu.

 7. Het pensioenakkoord staat bol van de verslechteringen. De verdere uitwerking belooft weinig goeds. Ondanks de instemming door de FNV was er een stevige kritische stroming onder de kaderleden. Die moeten we gebruiken om een sociaal alternatief te bepleiten en verdere verslechteringen tegen te houden.

  Het bericht Na het pensioenakkoord: hoe verder? verscheen eerst op Socialisme.nu.

 8. Het Soedanese leger is begonnen aan een contrarevolutionair offensief om de massale opstand in het land in bloed te smoren. Het geweld heeft vele slachtoffers geëist maar de revolutaire beweging is nog niet verslagen.

  Het bericht De Soedanese revolutie heeft veel vijanden verscheen eerst op Socialisme.nu.

 9. Het kabinet Rutte lijkt erin te slagen om in korte tijd twee belangrijke dossiers te sluiten. Het pensioenakkoord en het klimaatakkoord zullen waarschijnlijk in dezelfde maand beklonken worden. Op beide dossiers was er voor de regering veel aan gelegen om een neoliberale richting vast te leggen.

  Het bericht Rutte zet nieuwe stappen – met dank aan liberaal links verscheen eerst op Socialisme.nu.

 10. De Canadese socialistische historicus David McNally was dit jaar te gast op het Marxisme Festival. Hij vertelde over de stand van de wereldeconomie, de politieke implicaties en de rol van links.

  Het bericht The global economy and the challenges for the left today verscheen eerst op Socialisme.nu.