Socialisme.nu

En nog een WordPress site
 1. Vorig jaar stemden FNV-leden in met het nieuwe pensioenakkoord dat sindsdien in de achterkamertjes is uitgewerkt. Het resultaat is een grote nieuwe stap in de uitverkoop van het pensioenstelsel.

  Het bericht Pensioenafbraak mag geen hamerstuk worden verscheen eerst op Socialisme.nu.

 2. Het coronavirus heeft over de hele wereld gezorgd voor enorme maatschappelijke ontwrichting. De volksgezondheidscrisis loopt inmiddels over in een ongekend zware economische crisis. Volgens mainstream-economen komen de economische problemen uitsluitend door externe factoren. Op welke manier kunnen marxistische economische theorieën de huidige crisis helpen begrijpen

  Het bericht Een externe schok? De coronacrisis en marxistische economie verscheen eerst op Socialisme.nu.

 3. Tijdens de aankondiging van de eerste maatregelen omtrent Covid-19 werd Rutte naast ministers Van Rijn en De Jonge van Medische Zorg en Volksgezondheid bijgestaan door minister Ferdinand Grapperhaus. Hij vertelde met een strenge toon dat er meer bevoegdheden kwamen voor de lokale autoriteiten en politie om boetes uit te delen bij groepsvorming en overtreding van andere maatregelen.

  Het bericht Repressie is geen remedie voor corona verscheen eerst op Socialisme.nu.

 4. Het coronavirus heeft de mondiale economie in een diepe crisis gestort. Niet alleen worden werkende mensen het hardst geraakt door het virus, zij dreigen nu ook de rekening te moeten betalen. Links moet er daarom niet alleen voor pleiten dat de rijken de crisis betalen, maar het moet ook organiseren om de belangen van werkenden te beschermen.

  Het bericht Waarom de rijken de crisis moeten betalen verscheen eerst op Socialisme.nu.

 5. Nu het coronavirus zijn intrede doet in Griekse vluchtelingenkampen blijkt opnieuw het onmenselijke karakter van de EU-Turkijedeal die Rutte vier jaar geleden sloot. Wie Niemand wil ze hebben van Linda Polman leest, begrijpt dat die deal een voortzetting is van decennia anti-vluchtelingenbeleid.

  Het bericht Een politieke geschiedenis van Europees anti-vluchtelingenbeleid verscheen eerst op Socialisme.nu.

 6. Een overzicht van alle online bijeenkomsten die georganiseerd worden in het kader van de Marxisme Meetings 2020

  Het bericht Marxisme Meetings – alle bijeenkomsten op een rij verscheen eerst op Socialisme.nu.

 7. Op 21 april jongstleden overleed Pete Gillard. Pete was een revolutionair socialist uit het Verenigd Koninkrijk die een belangrijke rol speelde in de opbouw van de Internationale Socialisten toen hij in de jaren 90 in Amsterdam woonde.

  Het bericht In memoriam: Pete Gillard 1949-2020 verscheen eerst op Socialisme.nu.

 8. De Franse regering probeerde afgelopen maandag de scholen te openen, maar stuitte op weerstand van ouders, leerlingen, leerkrachten en onderzoekers. Op veel plaatsen bleven de scholen dicht door besluiten van lokale politici en verzet van leerkrachten.

  Het bericht Frankrijk: Opening scholen stuit op verzet verscheen eerst op Socialisme.nu.

 9. De uitbraak van de coronacrisis heeft de zorg zwaar onder druk gezet. De vermarkting en decennia van bezuinigingen hebben ervoor gezorgd dat het Nederlandse zorgsysteem zeer slecht was voorbereid op een gezondheidscrisis. Wat is de staat van de zorg en wat moet er gebeuren?

  Het bericht De zorg was voor corona al overbelast verscheen eerst op Socialisme.nu.

 10. De sluiting van de scholen heeft tot een situatie geleid die op termijn onhoudbaar is. Het is daarom onvermijdelijk dat de scholen op een gegeven moment weer open gaan. De vraag is wanneer en hoe dit op een veilige en verantwoorde manier kan gebeuren.

  Het bericht Onderwijs in het coronatijdperk verscheen eerst op Socialisme.nu.