Socialisme.nu

En nog een WordPress site
 1. Op zaterdag 9 november organiseren de Internationale Socialisten in Amsterdam een scholingsdag over klimaatverandering. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor activisten uit de klimaatbeweging en iedereen die deze planeet leefbaar wil houden voor de mensheid.

  Het bericht Dagschool over kapitalisme en de klimaatcrisis verscheen eerst op Socialisme.nu.

 2. ‘De geschiedenis van iedere maatschappij tot nu toe is de geschiedenis van de klassenstrijd,’ zo beginnen Marx en Engels hun Communistisch Manifest. Klasse is voor marxisten altijd een essentieel concept geweest. Met name de arbeidersklasse krijgt veel aandacht in onze analyses, omdat het de sleutel is tot het socialisme.

  Het bericht Marxisme en de arbeidersklasse verscheen eerst op Socialisme.nu.

 3. In zijn boek In Leiden moet het anders. Geschiedenis van een SP-afdeling, 1970-1982 onderzoekt historicus Bart van der Steen de ontwikkeling van een SP-afdeling boven de grote rivieren.

  Het bericht De geschiedenis van een ‘gemiddelde’ SP-afdeling verscheen eerst op Socialisme.nu.

 4. Kort nadat in El Paso, Texas een fascist 22 mensen vermoordde, organiseerden zijn ideologische medestanders een demonstratie in Portland, Oregon. ondanks dat antifascisten met veel meer waren dan de 100 fascisten die kwamen opdagen, verklaarden de organisatoren, de racistische ‘Proud Boys’, de demonstratie tot een groot succes.

  Het bericht Antifascisme is niet facultatief verscheen eerst op Socialisme.nu.

 5. De afgelopen weken is West-Papoea het toneel van een massale strijd tegen racisme en nationale onderdrukking en voor het recht op zelfbeschikking. Het Indonesische leger gebruikt grof geweld om het verzet te onderdrukken.

  Het bericht Opstand in West-Papoea vraagt om solidariteit verscheen eerst op Socialisme.nu.

 6. Sinds het ontstaan van parlementaire democratie heerst het idee dat de staat het algemeen belang dient. Maar keer op keer blijkt dat niet iedereen gelijk is en dat de staat geweld gebruikt tegen alles wat in de weg van de gevestigde belangen staat – in binnen- en buitenland.

  Het bericht Wat is de staat? verscheen eerst op Socialisme.nu.

 7. Nadat Henk Otten FvD uit werd gegooid, kwamen verschillende ex-leden met onthullingen over de gang van zaken in de partij. Deze onderstreepten opnieuw uit welk bruin vaatje Baudet tapt. Hiermee staat hij in een bredere neofascistische traditie.

  Het bericht Thierry Baudet, nieuw rechts en de ‘Conservatieve Revolutie’ verscheen eerst op Socialisme.nu.

 8. De Sevillaanse brandweerman Miguel Roldán Espinosa hangt maximaal 20 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Omdat hij vluchtelingen op de Middellandse Zee redde die anders zouden zijn verdronken. Hij sprak met Janneke Prins over de oorlog die Europa voert tegen migranten – en wat we ertegen kunnen doen.

  Het bericht Spaanse brandweerman met celstraf bedreigd omdat hij vluchtelingen redde verscheen eerst op Socialisme.nu.

 9. Kapitalisme probeert consumenten steevast verantwoordelijk te maken voor de gevolgen van ongebreideld winstbejag. Geen wonder dat het idee van ethische consumptie om maatschappelijke problemen aan te pakken erg populair is. Maar is het ook effectief? Hans Spijker vindt van niet.

  Het bericht Een betere wereld begint bij jezelf? De beperkingen van ethisch consumeren verscheen eerst op Socialisme.nu.

 10. De oorlog van de Gemeente Rotterdam tegen sociale huurders gaat verder. Afgelopen maand daagde woningbouwcorporatie Vestia de eerste groepen huurders voor de rechter die niet akkoord waren gegaan met de alternatieve woonruimte die hen was aangeboden.

  Het bericht Rotterdam sloopt armen de stad uit verscheen eerst op Socialisme.nu.