Multimediaal platform voor financieel-economische (onderzoeks)journalistiek
 1. Follow the Money selecteert

  Ook dit weekend selecteert de redactie van FTM opmerkelijke artikelen die onze redacteuren de afgelopen week lazen. Vandaag onder andere willekeur bij de Wmo, de Amerikaanse nieuwswoestijn en het einde van klimaatverandering bij de Guardian. Fijn weekend!
 2. Podcast | Verblind door een cybercharlatan

 3. Het slechte huwelijk tussen UWV en ict

  Als zelfs de eigen ondernemingsraad zich tegen wéér een ict-project keert, mag duidelijk zijn dat UWV en ict een ongelukkig huwelijk vormen. Hoewel de datakathedraal die het UWV wilde bouwen honderden miljoenen verslond, bleef het bij krakkemikkige sites. Uit deze reconstructie van zeventien jaar ict-drama blijkt dat het samenvoegen van zes ict-systemen met een paar ton ook was gelukt.
 4. Als de vos de passie preekt

  Vorige week vond in het parlement een hoorzitting plaats over de vraag hoe wij het internet kunnen reguleren, of beter gezegd: hoe we Big Tech kunnen reguleren. Er werd veel gezegd, maar er kwam weinig uit. Jan Kuitenbrouwer was erbij.
 5. Zonder de ECB aan te vechten komen we nergens

  Volgens David Hollanders gaan de Europese verkiezingen niet over waar ze over zouden moeten gaan: de rol en positie van de Europese Centrale Bank. ‘Bij ontstentenis van democratische controle van de monetair-financiële nomenklatura moet elke mogelijkheid tot politisering van de ECB aangegrepen worden.’
 6. Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is

  Duizenden ondernemers, scholen, ziekenhuizen en woningbouwcorporaties leden grote financiële schade vanwege de financiële producten die ze door hun bank kregen aangesmeerd. Ze dachten op schadevergoeding te kunnen rekenen omdat ze wettelijk waren beschermd tegen financiële wanpraktijken. Dat bleek een wassen neus: toen de schadebetalingen voor de banken in de miljarden dreigden te lopen, werden wettelijke definities terzijde geschoven. Gedupeerden boven een bepaalde omvang ontvingen daardoor geen cent.
 7. Kamer roept minister tot de orde: Nederland moet bijenrichtsnoer steunen

  Een opmerkelijke koerswijziging in Den Haag was het gevolg van recente onthullingen door Follow the Money. Gisteren werd een motie door de Tweede Kamer aangenomen waarin de regering wordt opgedragen om in Brussel van positie te veranderen, en nu de invoering van de Bee Guidance te steunen. De Bee Guidance is een Europees richtsnoer dat beoogt bestrijdingsmiddelen beter te testen op hun schadelijkheid voor bijen en hommels.
 8. Het Europarlement: wat doen ze daar nou eigenlijk?

  Tijdens de campagne voor de Europese Parlementsverkiezingen worden kiezers om de oren geslagen met standpunten over de Nexit, een Europees Leger, en het verhuiscircus naar Straatsburg. Allemaal punten waar niet het Europarlement, maar de Europese Raad van regeringsleiders over gaat. Waar gaan deze verkiezingen dan wél over?
 9. Podcast | Kapotte knie als kaskraker

 10. Shell Papers update: de deadline nadert, maar overheid toont weinig interesse in overleg over uitstel

  Vorige maand stuurde Platform Authentieke Journalistiek een Wob-verzoek naar 17 overheidsinstanties, met daarin het verzoek om alle communicatie over Shell sinds 2005. Een omvangrijk verzoek: vandaar dat PAJ een voorstel meestuurde om in overleg te gaan over de deadlines. Daar lijkt de overheid echter maar weinig oren naar te hebben.
 11. Eigenzinnige corporatiebestuurder verspeelt 240 miljoen

  Vastgoedbelegger Round Hill verkocht eind maart voor 1,39 miljard een portefeuille sociale huurwoningen aan de Zweedse belegger Heimstaden. Daarin zaten 3800 woningen, die Round Hill in 2015 kocht van het Wooninvesteringsfonds. Nu pas wordt duidelijk dat met die transactie circa 240 miljoen euro is verspeeld.
 12. Follow the Money selecteert

  Het internationale wisselkoersenschandaal leverde afgelopen week vermakelijk leesvoer op, de miljarden die het kabinet uitgaf aan verbetering van de verpleeghuiszorg hadden tot nog toe weinig resultaat en de CO2-belasting leverde de Amerikaanse comedian John Oliver een paar goeie bits op. Verder deze zondag innovatie in de rechtspraak, dreigend falen voor de Duitse energiewende, een relativerend stukje Europese geschiedenis, de bloemetjes en de bijtjes, minder marktwerking in de wijkzorg, verloren muziek en een gegevenslek bij Trello. Veel leesplezier!

Binnenkort

Pinksterlanddagen 2019

juni
zaterdag
8

Wat zijn de Pinksterlanddagen? Een anarchistisch festival dat jaarlijks plaatsvindt op het kampeerterrein tot Vrijheidsbezinning in Appelscha tijdens het Pinksterweekend. Het is een bijeenkomst voor anarchisten en iedereen die zich door het anarchisme laat inspireren. Het hele weekend zit barstensvol met workshops, lezingen, discussies over anarchisme en de sociale strijd. Er is ook een speciaal programma voor kinderen en in de avond zal er een cultureel programma plaats vinden. Het is een festival wat al ruim 80 jaar word georganiseerd en is voor veel anarchisten een plek om samen...

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook