Multimediaal platform voor financieel-economische (onderzoeks)journalistiek
 1. Over geld – en wat is dat eigenlijk?

  Economie is niet per definitie verbonden aan geld. Maar in onze westerse praktijk is ze dat wel degelijk. Er vindt geen transactie plaats zonder financiële uitwisseling. Maar wat is geld eigenlijk? Daarover buigt Niko Roorda zich in hoofdstuk 2 van zijn boek.
 2. Wat doet de geheime dienst met al die data?

  Op 21 maart stemt Nederland over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, in de volksmond ook wel de Sleepwet genoemd. Moet ik voor of tegen zijn, vraagt Harry Lensink zich af in dit dossier. Aflevering 3: de AIVD onderschept niet alleen data; ze bewaart, analyseert en deelt de buit. Hoe raakt dat onze privacy?
 3. ‘Cryptomunt OneCoin is een zinkend schip’

  De zogenoemde cryptomunt OneCoin zou dit jaar de wereld moeten gaan veroveren, maar de Nederlandse topverkoper Igor Alberts noemt de munt nu een ‘hyper-bubbel’. Hij stapt over naar de dubieuze variant Dagcoin. Is er een nieuwe piramide in de maak?
 4. Voormalig CASA-bestuurder: ‘Ik denk dat de beerput leeg is’

  De NZa heeft haar onderzoek naar de omstreden CASA-abortusklinieken overgedragen aan het OM. Deze onderzoeken volgen op de ontdekkingen van ex-CASA-bestuurder Ron Leenders. Aan FTM doet hij nu voor het eerst zijn verhaal.
 5. Gemeente Den Haag stelt onderzoek in naar subsidieslurper

  Waar is het subsidiegeld gebleven en wat heeft de Haagse organisatie wérkelijk bereikt? Mede naar aanleiding van het kritische artikel van Follow the Money over de onbewijsbare successen van het zogenaamde ‘leading security cluster in Europe’ komt er nu een onderzoek naar The Hague Security Delta.
 6. ‘Aanjagers’: de tandeloze tijgers van falend overheidsbeleid

  Tientallen aanjagers, actieteams en ambassadeurs worden door Den Haag aangesteld. Zij verbinden, faciliteren en stimuleren erop los om grote maatschappelijke problemen aan te pakken. Maar intussen lopen er steeds meer verwarde mensen rond en is er nog altijd een schrijnend tekort aan woningen en banen.
 7. Het is tijd voor een voedingsbeleid dat wél werkt

  Herman Lelieveldt geloofde lange tijd in de slogan: beter weten, beter eten. Maar na een symposium over voedingsetiketten is hij van zijn geloof afgestapt. De rationele consument bestaat niet. Mooi, dan kunnen we nu over tot maatregelen die wél werken.
 8. Dit zijn de bommetjes onder onze bloeiende economie

  Economisch gezien was 2017 een topjaar, maar 2018 wordt nóg mooier. De invloedrijkste economische instituten van Nederland voorspellen dat onze economie met meer dan 3 procent gaat groeien. Met zulke euforie is het tijd om eens grondig naar de cijfers te kijken: gaat het werkelijk zo goed?
 9. Follow the Money selecteert

  Onze redacteuren selecteren elke week de beste artikelen uit andere media. Vandaag onder meer aandacht voor olienieuws uit New York en Rusland, Brexit, de agenda van Oprah Winfrey en een spannend verhaal over de CIA. Plus: wat de nieuwe Duitse regering met ons voor heeft.
 10. Op bezoek in Transnistrië: een financiële schaduwwereld aan de Russische gaskraan

  FTM-redacteur Dennis Mijnheer zoekt graag de rafelranden van de wereld op en belandde afgelopen zomer in Transnistrië. Een ‘zwart gat’ in Europa waar Lenin nog letterlijk op een voetstuk staat, de economie aan het infuus van Vladimir Poetin hangt en monopolisten het voor het zeggen hebben.

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook