Wanneer je het woord "Islam" in het nazistische campagnefilmpje van Geert Wilders vervangt door "PVV

Multimediaal platform voor financieel-economische (onderzoeks)journalistiek
 1. Veiligheid of privacy? Dit is wat je écht moet weten over het sleepwetreferendum

  Op 21 maart is het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de Sleepwet genoemd. De afgelopen maanden stelde Follow the Money een dossier samen waarin we deze vernieuwde wet onder de loep namen. We zetten de voors en tegens nog even op een rij.
 2. Leestip verkiezingen: de nieuwe woningnood in vijf artikelen

  Woensdag kiezen we nieuwe gemeenteraden. De woningnood is een belangrijk thema. Om je snel wegwijs te maken in dit ingewikkelde dossier, hebben we vijf artikelen geselecteerd.
 3. Follow the Money selecteert

  Ook voor deze frisse zondag heeft de redactie van Follow the Money een serie interessante artikelen voor je verzameld. Met onder meer aandacht voor topbeloningen bij onze Oosterburen, de spanningen tussen Poetin en May, gerotzooi met eieren en de machtslust van de Franse premier Emmanuel Macron.
 4. Hoe de digitale halsband van Magister de privacy van schoolkinderen nekt

  Dankzij elektronische leerlingvolgsystemen als Magister kunnen ouders precies zien wat hun kinderen doen op school. Maar ze zijn niet de enigen: leraren, commerciële bedrijven, en zelfs de Amerikaanse geheime dienst kunnen meegluren. Van wie is die data eigenlijk?
 5. Follow the Money genomineerd voor vakprijs De Tegel

  Zo’n nominatie voor de belangrijkste journalistieke vakprijs van Nederland is mooi meegenomen, maar meer ook niet. Bij Follow the Money draait het om iets anders.
 6. FTM Audio - Tsjakka! De windhandel van Charles Ratelband

  Charles (inderdaad, de zoon van) Ratelband verdient goed aan zijn windmolenhandel en loopt bovendien zelf geen risico's, die zijn namelijk louter voor de beleggers. Frederique de Jong nodigde onze huisanalist Roel Gooskens uit en ging met hem de diepte in.
 7. En toen stond heel de polder in zijn hemd

  Nederland heeft de strijd om Unilever gewonnen: het hoofdkantoor komt in Rotterdam te zitten. Een vrucht van het gunstige vestigingsklimaat, jubelde de regering. Een opsteker voor het afschaffen van de dividendbelasting, zei lobbyorganisatie VNO/NCW. Bleek daar even niets van te kloppen.
 8. De wonderbaarlijke vermenigvuldiging van ons geld

  Is geld altijd gelijk aan schuld? In deze aflevering van zijn boekproject staat Niko Roorda stil bij de rol van banken in onze economie. Die is immers gigantisch: de overgrote meerderheid van ons geld wordt uit het niets gecreëerd door particuliere bankiers. Hoe zit dat?
 9. Het 'onafhankelijk' onderzoek over de Haagse veiligheidslobby rammelt aan alle kanten

  Na kritische publicaties van Follow the Money en De Correspondent gaf de gemeente Den Haag opdracht tot een ‘onafhankelijk’ onderzoek naar The Hague Security Delta, een publiek-private organisatie op het gebied van veiligheid. Eén probleem: dat onderzoek is verre van compleet. Daarom publiceren wij vandaag een gezamenlijk weerwoord.
 10. De jacht op Keizers miljoenen

  Het was al een tijd stil rond Henry Keizer, maar daar kwam deze week verandering in: de fiscus heeft de afgetreden VVD-voorzitter een naheffing gestuurd van maar liefst 12 miljoen euro. En dat niet alleen: ook de FIOD heeft inmiddels een onderzoek ingesteld.

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook