Multimediaal platform voor financieel-economische (onderzoeks)journalistiek
 1. Alles voor de aandeelhouder

  Leve de winstmaximalisatie: twee decennia geleden wilden de 'old boys' van de Nederlandse beursfondsen niets liever. Nu Unilever en Akzo echter met overname worden bedreigd, zijn diezelfde heren er als de kippen bij om de aandeelhouder af te zweren. Met het landsbelang heeft het allemaal maar weinig te maken.
 2. Biologische sector vreest macht grote supermarkten

  Het aanbod van biologisch voedsel neemt toe. Ondertussen proberen supermarkten biologische producten zo goedkoop mogelijk aan te bieden. Een deel van de sector ziet die ontwikkeling met angst en beven tegemoet: volgens betrokkenen dreigt de sector in dezelfde systeemfout te vervallen als de gangbare landbouw.
 3. Follow the Money selecteert

  Follow the Money heeft ook deze week weer de mooiste verhalen uit binnen- en buitenlandse media voor je uitgezocht. Met vandaag onder andere: het succes van een autoritaire leider, zo makkelijk is het om Trump te hacken, revolutie in de woningbouw, het slechte voorbeeld van Steve Jobs en waarom jonge mensen jihad-strijders worden.
 4. Veiligheidsbeleid is een Haagse echoput

  Nederland zou naar Amerikaans model een nationale veiligheidsraad moeten installeren. Dit stelt de de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) in haar nieuwe rapport over veiligheids- en defensiebeleid. Follow the Money las het 218 pagina’s tellende werk en trof naast een Haagse echoput een hard oordeel aan over de koers van de afgelopen tijd.
 5. 'Verbod op gentech brengt levens in gevaar'

  Genetische manipulatie is niet eng, maar noodzakelijk om de wereld te voeden. Dat zeggen wetenschapsjournalist Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd in hun nieuwe documentaire 'Well Fed'. 'Als je zegt dat gentech te gevaarlijk is, dan moet je ook het mes verbieden.'
 6. Wanneer wordt kredietverlening maatschappelijk onverantwoord?

  Het leek zo mooi. Willen de banken het midden- en kleinbedrijf niet meer financieren vanwege de hoge risico’s en lage opbrengsten? Geen nood, we hebben nu immers crowdfunding. Het sprookje begint echter wat scheuren te vertonen. Wie draait er bijvoorbeeld op voor het groeiende aantal wanbetalers?
 7. Terwijl iedereen kijkt naar Rusland, sloopt Trump de Amerikaanse zorg

  Tijdens de eerste maanden van de regering-Trump gaat in de Verenigde Staten alle aandacht uit naar de banden tussen het Witte Huis en Rusland. Ondertussen speelt zich op de achtergrond een bizarre beleidsoorlog af: een hervorming van het zorgstelsel die 23 miljoen burgers hun medische zorg dreigt te ontnemen gaat gepaard met een belastingverlaging waar met name de allerrijksten van profiteren. De hooivorken worden geslepen.
 8. De geschiedenis leert: vertrouw geen buitenlandse centrale banken

  Mario Draghi suggereerde dat Nederland vertrouwen moet hebben in de Europese Centrale Bank. Maar de President van de ECB vergeet daarbij dat we ooit in een ver verleden vertrouwen hadden in een buitenlandse centrale bank. Dat vertrouwen bracht toen rampzalige gevolgen met zich mee.
 9. Shell zal zich niet vastpinnen op de klimaatdoelen van Parijs

  Olie- en gasbedrijf Shell hoeft van haar eigen aandeelhouders voorlopig geen concrete doelen te stellen om de CO2-uitstoot naar beneden te brengen. Toch gaven grote institutionele beleggers op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering een krachtig signaal af: zij verlangen meer en duidelijkere klimaatactie van Shell.
 10. Als europarlementariërs historicus gaan spelen

  Op initiatief van het Europees Parlement werd begin deze maand in Brussel een nieuw museum geopend: het huis van de Europese Geschiedenis. FTM ging op bezoek en ontdekte onder andere dat Euroscepsis niet tot die geschiedenis blijkt te behoren.

Glop op Facebook

Glop Agenda op Facebook