Multimediaal platform voor financieel-economische (onderzoeks)journalistiek
 1. Zout laat Friesland zakken

  Na de sneeuwval eerder deze week wordt ook weer druk gestrooid op de wegen. Dat zout wordt deels uit de diepe bodem van Friesland gehaald. Met vergaande gevolgen: de bodem zakt. Omwonenden zijn ongerust, want voorspellingen over de effecten van mijnbouw waren al vaker mis. Follow the Money zocht de Friese zoutwinning tot op de bodem uit.
 2. AFM vertrouwt blind op controlerend accountants, ook na miljardencorrecties van banken

  De ING voerde in 2016 ingrijpende correcties door: de bankbalans bleek in de voorgaande jaren 20 procent groter te zijn dan de jaarverslagen hadden vermeld. Je zou verwachten dat de AFM, die toeziet op de financiële verslaggeving van beursgenoteerde bedrijven, de onderliggende boekhouding van de ING daarna grondig heeft gecontroleerd. De hogere balanstotalen zouden bovendien een hogere bankenbelasting rechtvaardigen. Van controle door de toezichthouder was echter geen sprake: de AFM zag geen enkel onderliggend stuk in, en vertrouwde blind op het oordeel van accountants EY en KPMG. De ING lijkt zo aan een naheffing te ontsnappen. Lees hier hoe de ING dat kunstje flikte en waarom het zomaar opnieuw zou kunnen gebeuren.
 3. Deurwaarder GGN bracht ten onrechte ruim 3 miljoen euro kosten in rekening bij zorgverzekerden

  Deurwaarderskantoor GGN heeft zorgverzekerden van CZ en Menzis ten onrechte ruim 3 miljoen euro aan kosten in de maag gesplitst. Dat volgt uit een uitspraak van de tuchtrechter voor deurwaarders vandaag.
 4. Podcast | Welk geldstelsel past bij de digitale toekomst?

 5. Tim Berners-Lee versus de Frightful Five: wie pakt de popcorn?

  Jan Kuitenbrouwer kapt tweewekelijks een pad door de online jungle.
 6. Aanzienlijk deel ANBI’s heeft financiële verantwoording niet op orde

  Uit een steekproef van Follow the Money blijkt dat ruim eenderde van de vijftig onderzochte goede doelen met een ANBI-status haar financiële verantwoording niet op orde heeft, terwijl zij hiertoe wel verplicht zijn. De stichting achter het Depressiegala dat vanavond wordt gehouden is er een van. Het bijhouden van de administratie van ANBI-stichtingen blijkt in de praktijk meer rompslomp op te leveren dan gedacht. En de Belastingdienst heeft niet genoeg middelen om alles te controleren, waardoor fraude op de loer ligt.
 7. Follow the Money selecteert

  We doken de nationale en internationale pers weer in en zijn gestuit op een aantal opmerkelijke verhalen, zoals de jaarlijkse brief van Blackrock-baas Larry Fink en de necrologie van die andere pionier van het index-beleggen, Jack Bogle van Vanguard. Verder in deze aflevering van Follow the Money Selecteert: de nieuwe president van Brazilië snoeit het regenwoud en Chinezen betalen topprijzen voor Nederlands postduiven. Brexit blijkt voorbestemd om te mislukken en het Europese Parlement wil dat studies naar de gezondheidseffecten van pesticiden openbaar worden. Goed weekend!
 8. Podcast | Shortseller Carson Block, de drakendoder van Wall Street

 9. Het verhaal dat Economie heet

  Vorige week legde Niko Roorda uit waarom hij opnieuw begint met zijn boekproject. In deze aflevering begint hij echt: met het eerste gedeelte van het nieuwe Hoofdstuk 1.
 10. Nederlandse politie verknalt (onnodig) miljoenen aan peperdure munitie op de oefenbaan

  Uniek en duur, dat is de Action NP, de patroon die speciaal ontwikkeld is voor de Nederlandse politie. ‘Alsof ze met goud schieten.’ Jaarlijks knallen agenten 14,8 miljoen stuks weg, het merendeel daarvan op de schietbaan. Dat kan miljoenen euro’s goedkoper, zo achterhaalde Follow the Money, die in de bewogen geschiedenis van deze patroon dook en op een terugkerende angstreflex stuitte.
 11. Museum verbouwd (en gesloopt) door ‘ondernemende’ directeur

  Een dure verbouwing, hoge marketingkosten en een riant salaris voor de directeur hebben het Museum voor Communicatie aan de rand van de afgrond gebracht. In een laatste reddingspoging wil het museum de collectie afstoten en verder gaan als horeca- en vergadercentrum.
 12. WRR-advies voor een stabieler geldstelsel: ‘creëer een digitale variant van contant geld’

  De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) presenteert zijn langverwachte onderzoeksrapport over geld en schuld. De Raad beveelt aan om de creatie van geld en schuld door commerciële banken te begrenzen met de introductie van een ‘digitale evenknie van contant geld’: ‘Het zal banken dwingen zich verantwoordelijker te financieren.’

Binnenkort

2.Dh5 Festival voor wereldversleutelaars

februari
vrijdag
22

De dertiende editie van het jaarlijkse 2.Dh5 Festival komt in februari 2019 weer naar Amsterdam, met dit jaar het thema 'power'. 

20:00 h

Herdenking van de Februaristaking

februari
maandag
25
Op de website www.wiewarendestakers.nl zijn de bedrijven, beroepen en verhalen van stakers te vinden. Deze site bouwt voort op de oproep van het Amsterdams Stadsarchief uit 2015 om namen van Amsterdamse stakers en bijbehorende documenten daar te melden. Het Comité Herdenking Februaristaking 1941 maakt in 2018 een start met verzamelen, bewaren en zichtbaar maken. Onder het motto ‘wie waren de stakers in dit bedrijf en wie werken er nu’ zijn portretten van jonge collega’s gemaakt.

Nationale onderwijsstaking

maart
vrijdag
15
De onderwijsvakbonden organiseren op vrijdag 15 maart een landelijke staking voor zowel het basis- en voortgezet als het hoger onderwijs. Ze willen meer geld voor salarissen en verlaging van de werkdruk. Het zou de eerste keer in Nederland zijn dat het gehele onderwijs staakt.

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

maart
donderdag
21
Door de Verenigde Naties is 21 maart uitgeroepen tot 'Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie'.

00:00 h

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook