aangepast campagnefilmpje van Geert Wilders

Multimediaal platform voor financieel-economische (onderzoeks)journalistiek
 1. Het nieuwe klimaatakkoord is enorm ambitieus — en vooralsnog enorm onhaalbaar

  De onderhandelaars van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en de oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA zijn het eens: er komt een nieuwe klimaatwet. En niet zomaar een: Nederland wordt de trotse bezitter van de strengste klimaatwet ter wereld. Niet voor niets noemt dit kabinet zichzelf ‘het groenste ooit’. Maar kan het ook, wat er in deze wet wordt verlangd?
 2. De vergulde draaideur van voormalig PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk

  Kort nadat Frank Heemskerk in 2011 uit de politiek vertrok, kreeg hij een goedbetaalde bestuursfunctie bij ingenieursbureau Royal Haskoning. Daarvoor hielp hij als staatssecretaris van Economische Zaken het bedrijf aan contracten in het buitenland, verhoogde hij overheidsfondsen waaruit bedrijven als deze putten en besprak hij zijn beleid met hen in vergaderingen van de lobbyclub Dutch Trade and Investment Board (DTIB). Heemskerk: ‘Ik zie geen enkel conflict of interest.’
 3. Asbest-multinational Eternit sloot ook in Nederland zwijgcontracten af

  Zeker honderd aansprakelijkheidsprocedures zijn er inmiddels gevoerd tegen de vroegere asbest-producent Eternit. In jaarverslagen is te lezen dat de onderneming miljoenen euro’s reserveert om financiële compensatie te bieden. Wat tot nu toe onbekend is gebleven, is dat het bedrijf ook het sluiten van zwijgcontracten niet schroomde.
 4. FTM Audio - Hoe Exxon en Shell honderden miljoenen uit de staatskas gebruikten om Groningen te duperen

  Op basis van tientallen gesprekken met betrokkenen reconstrueert Sam Gerrits hoe de NAM jarenlang de schadeclaims van gedupeerden heeft getraineerd. De schade-experts die de NAM inzette, waren vaak niet deskundig en liepen aan de leiband van Shell; contra-experts werden gedwarsboomd.
 5. Google kan nieuwe miljardenboete verwachten

  Het lijkt erop dat de EU Google nog deze maand een nieuwe miljardenboete wil opleggen, ditmaal voor haar Android-beleid. En dat kan een grote impact hebben op onze digitale levens.
 6. Follow the Money selecteert

  Ook deze week hebben onze redacteuren weer de beste artikelen uit binnen- en buitenlandse media voor je bij elkaar gezocht. Vandaag onder andere: verontreinigd drinkwater, de ijzeren vuist van China, stijgende topinkomens en het Amerikaanse handelstekort.
 7. De bijna ongestoorde handel en wandel van faillissementsfraudeurs

  Ruim 1 miljard euro verdwijnt jaarlijks in de zakken van faillissementsfraudeurs; toch lijken ze er keer op keer mee weg te komen. Follow the Money dook in de zakelijke carrière van Roge van der W., een 'bedrijvendokter' die de afgelopen decennia meer faillissementen op zijn naam heeft staan dan er euro’s aan schuldeisers zijn uitgekeerd. Wat maakt de bestrijding daarvan zo lastig?
 8. Rechter: ‘De houding van de ANBO getuigt van weinig zelfinzicht en realiteitszin’

  De ANBO daagde Omroep Max en Follow the Money voor de rechter. Gistermiddag kwam de uitspraak van het kort geding.

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook