aangepast campagnefilmpje van Geert Wilders

Multimediaal platform voor financieel-economische (onderzoeks)journalistiek
 1. Het einde van de euro begint in Rome

  In Italië is de nieuwe regering bijna rond. En dat is slecht nieuws voor eurofielen en middenpartijen, want het lijkt erop dat regeringspartij M5S van de muntunie af wil. Ewald Engelen beziet het minder pessimistisch.
 2. Hoe Zeeland zijn vingers aan fosfor brandde

  Zes jaar na het faillissement kost de Zeeuwse Thermphos-fabriek nog steeds miljoenen aan belastinggeld. Op het terrein van fosforfabriek in Vlissingen bleven tonnen chemisch afval achter. Werden de kosten voor de hele sanering aanvankelijk geraamd op 70 miljoen euro, inmiddels lopen de schattingen op tot 170 miljoen. En het einde is voorlopig niet in zicht.
 3. Aandeelhoudersvergadering Shell heeft meer weg van een audiëntie

  Op Shells jaarlijkse aandeelhoudersvergadering werd de klimaatresolutie van Follow This weggestemd. Toch hebben actievoerders binnen en buiten een ding wel voor elkaar gekregen: het gesprek bij Shell gaat niet meer over cijfers maar over mens en klimaat.
 4. Het is (nu echt) tijd voor een suikertaks

  Herman Lelieveldt droomt al tijden van een belasting op suikerhoudende frisdrank. Nu in het Verenigd Koninkrijk de bal aan het rollen is gebracht, heeft hij goede hoop dat zijn droom uitkomt.
 5. Amerikaanse grootaandeelhouders beslissen over ons klimaat

  Nog nooit kondigden zoveel vermogensbeheerders aan om vóór een klimaatresolutie te stemmen als vandaag bij de aandeelhoudersvergadering van Shell. Toch is de verwachting dat de resolutie opnieuw wordt afgewezen. Op het moment van de waarheid houdt het echt grote geld zich muisstil.
 6. Open brief aan leden Tweede Kamer: ‘Grijp dit historisch moment om de euro te hervormen’

  De plannen van de nieuwe Italiaanse regering maken zichtbaar dat de fundamentele fouten van de euro nog steeds niet zijn opgelost. In een open brief roept euro-researcher André ten Dam de leden van de Tweede Kamer op zich in te zetten voor een alternatief voor het huidige euro-systeem.
 7. Follow the Money selecteert

  Begin je zondagochtend met de meest interessante stukken die onze redacteuren voor je hebben geselecteerd. Deze week lazen we onder meer over Khadaffi en Kim Jung Un, de ‘Global Money App‘ Revolut, en een vermogende Japanse investeerder die we de komende tijd in de gaten moeten houden.
 8. Rabobank stopt met haar fictieve advocatenkantoor Witte & Partners

  Ruim twintig jaar opereerden juristen in dienst van Rabobank onder de naam van het fictieve advocatenkantoor Witte & Partners. Dat kantoor stond niet ingeschreven bij het handelsregister en kwam intimiderend over. Vanaf januari dit jaar bestaat dit ‘advocatenkantoor’ niet meer. Maar in plaats van het boetekleed aan te trekken, moffelt Rabobank de naamswijziging onder de tafel weg.
 9. Larry Fink: de man die de wereld van zijn eigen monster redde (en ondertussen miljardair werd)

  Larry Fink stond aan de wieg van het hypotheekproduct dat de wereldeconomie in 2008 naar de afgrond bracht. Zijn volgende schepping, de financiële gigant BlackRock, werd vervolgens ingehuurd om de troep op te ruimen. Inmiddels is BlackRock uitgegroeid tot hoeder van de financiële markten en zet ceo Fink zich in voor een betere wereld. Wie is deze man?
 10. Voor wat hoort wat: schimmige deals aan de Hogeschool van Amsterdam

  De commissie-Elias bestudeerde in 2014 in een parlementair onderzoek fraude en omkoping in de ICT-wereld. Gereputeerde consultants die voor Elias werkten, lijken nu zelf betrokken te zijn bij corrupte betalingen. Dat staat althans in e-mails die in handen zijn van Zembla. Een klare zaak, volgens fraudedeskundigen; de betrokkenen houden vol dat er he-le-maal niets aan de hand is.

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook