1. Onderzeeboten in troebel vaarwater

  Nederland speelde een rol in de opbouw van de onderwatervloot van zijn latere vijanden. In hun boek Luctor et Emergo trekken de schrijvers deze conclusie echter niet.
 2. Petitie tegen ‘kooidieren’ gelanceerd

  In Brussel is dinsdag een Europees burgerinitiatief van start gegaan dat een einde moet maken aan het gebruik van kooien in de veeteelt.
 3. Verzet tegen vingerafdruk op ID-kaart

  De aankondiging van Eurocommissaris Avramopoulos om alle Europese identiteitskaarten verplicht te voorzien van een vingerafdruk stuit bij politici en Privacy First op verzet.
 4. Sir

  Een arme jonge weduwe, geboren op het platteland, en een rijke man worden verliefd op elkaar. In het Indiase kastenstelsel is zo'n situatie ondenkbaar.
 5. Belgische kernreactoren liggen langer stil

  Kernreactor Tihange 3 zal vijf maanden langer stilliggen dan verwacht, terwijl Tihange 2 aansluitend wordt stil gelegd tot begin juni. Bij stroomtekort worden gascentrales geactiveerd.
 6. Belgische kerncentrales volkomen rot

  Na Doel 3 en Tihange 3 blijken nu ook de kernreactoren Doel 4 en Tihange 2 last te hebben van betonrot. Dat meldt het FANC, de nucleaire toezichthouder in België.
 7. Afschot edelherten Oostvaardersplassen

  Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben Staatsbosbeheer dinsdag opdracht gegeven om vanaf eind oktober zeker duizend edelherten in de Oostvaardersplassen af te schieten.
 8. Victoire Ingabire voorwaardelijk vrij

  De Rwandese politica Victoire Ingabire is vervroegd vrijgelaten. De vrouw zat in Kigali een gevangenisstraf uit wegens staatsgevaarlijke activiteiten en het bagatelliseren van de genocide tegen de Tutsi's.
 9. bewogen tijden

  een bittere glimlach /'vochtige ogen / de treur druipt eraf / geweeklaag te over
 10. Van Verlies Kun Je Niet Betalen

  Een ontroerend en humoristisch portret van de oudste groenteboer van Nederland en zijn vrouw die al 65 jaar met hart en ziel hun zaak bestieren en niet van ophouden willen weten.

Binnenkort

Boekpresentatie: Anarchisme – een introductie

september
donderdag
27

27-9-2018 Boekpresentatie: Anarchisme – een introductie

19:00 h - 21:00 h

Mars voor Onderwijs 2.0 - March for Education 2.0

september
vrijdag
28

Nog altijd wordt er bezuinigd, nog altijd worden opleidingen samengevoegd en is de werkdruk onder docenten te hoog. Keuzeruimte verdwijnt, docenten worden ontslagen en de medezeggenschap heeft nog steeds niet genoeg te zeggen.

11:45 h - 13:30 h

Vluchtelingkinderen hebben ook rechten!

september
zaterdag
29

De afgelopen tijd is er veel te doen geweest om het beleid van Trump rondom vluchtelingenkinderen, waarbij kinderen worden gescheiden van hun ouders en in de gevangenis worden gezet. Dat beleid is een schandaal. Maar ook in Nederland worden vluchtelingenkinderen hardvochtig en wreed behandeld door de autoriteiten. En net als in de verenigde Staten is dat een kwestie van doelbewust beleid. Om aandacht te vragen voor de situatie van vluchtelingenkinderen organiseert Geen Kind aan de Kant daarom op 29 september een demonstratie in Katwijk.
14:00 h - 18:00 h

PO in Actie roept publieke sector op tot massale staking

oktober
dinsdag
2
De voormannen van PO in Actie, Jan van de Ven en Thijs Roovers, roepen via een ingezonden brief in het AD zorg, politie, defensie en onderwijs op om samen massaal te staken op dinsdag 2 oktober. De collectieve staking richt zich tegen de afschaffing van de dividendbelasting en voor een verbeterde publieke sector.

Vrouwen in het Zwart Nederland wake

oktober
vrijdag
5
Iedere eerste vrijdag van de maand 
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
 
12:45 h - 13:45 h

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook