republiek allochtonie

In Republiek Allochtonië vindt u berichten, achtergrondartikelen en opinies die iets te maken hebben met de integratie van etnische minderheden in Nederland

In Republiek Allochtonië vindt u berichten, achtergrondartikelen en opinies die iets te maken hebben met de integratie van etnische minderheden in Nederland
 1. Gros Europese joden ervaart toenemend antisemitisme

  Bijna negen van de tien joodse EU-burgers ervaart dat antisemitisme de afgelopen vijf jaar in de Europese Unie is toegenomen. Dat blijkt uit een grootschalige en representatieve enquête die door het EU-agentschap voor de Fundamentele Rechten (FRA) in twaalf landen - waaronder Nederland - werd afgenomen. Nagenoeg driekwart van hen maakt zich overigens ook zorgen over de groeiende intolerantie tegenover moslims.
 2. Veel nationaal-populistische angstpraat over Pact van Marrakesh

  Vanochtend werd aan het begin van een tweedaagse internationale conferentie in Marokko het Global Compact voor Veilige, Geordende en Reguliere Migratie aangenomen. Wat deze zomer nog een formaliteit leek, leidde meer recent tot veel discussie én afnemend commitment, vooral in het Westen. Deze politieke ‘ommekeer’ zegt meer over de wereldwijde opkomst van nationaalpopulisme dan over de 34 velletjes tellende tekst van het migratiepact van VN-landen, beter bekend als het Pact van Marrakesh.
 3. Afname van racistische incidenten? Nee, vooral een afname van meldingen bij de politie

  Vorige week werd de zevende en tevens laatste rapportage racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland’ gepresenteerd. Op grond van deze rapportage werd hier en daar gesuggereerd dat er in de breedte sprake zou zijn van een afname van het aantal racistische en antisemitische incidenten. Daar valt wel een kanttekening bij te plaatsen: er is vooral sprake van een afname van het aantal meldingen bij de politie.
 4. Clara Meijer-Wichmann Penning 2018 voor Radio La Benevolencija

  Vandaag zal de 31e Clara Meijer‑Wichmann Penning worden uitgereikt aan George Weiss van Radio La Benevolencija. Het is de Dag van de Rechten van de Mens. Het is vandaag precies 70 jaar geleden dat Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen.
 5. Geen enkel zicht op etnisch profileren

  Etnisch profileren moet worden tegengegaan. De minister van Justitie heeft echter geen enkel meetinstrument tot zijn beschikking om te beoordelen of etnisch profileren afneemt, toeneemt of gelijk blijft. Dat moet veranderen stellen Eduard Nazarski (Amnesty), Frederique Janss (Landelijke vereniging tegen discriminatie) , Luc Hofmans (Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord), Cyriel Triesscheijn (RADAR), Ton van den Brandt (NJCM), Dionne Abdoelhafiezkhan en Jair Schalkwijk (beiden Controle Alt Delete) in een open brief.

Binnenkort

Het is genoeg geweest! - Rode Hesjes Demonstratie

januari
zondag
13

De Rode Hesjes gaan naar Utrecht! Demonstreer met ons mee op zondag 13 januari! Na jaren te hebben geleden onder het wanbeleid van Rutte zeggen wij: het is genoeg geweest! Wees erbij en laat je stem horen. Eerlijke lonen, betaalbaar wonen, een sterke publieke sector (zorg, onderwijs, openbaar vervoer), en een zowel duurzame als inclusieve samenleving is niet te veel gevraagd!
13:00 h

Herdenking van de Februaristaking

februari
maandag
25
Op de website www.wiewarendestakers.nl zijn de bedrijven, beroepen en verhalen van stakers te vinden. Deze site bouwt voort op de oproep van het Amsterdams Stadsarchief uit 2015 om namen van Amsterdamse stakers en bijbehorende documenten daar te melden. Het Comité Herdenking Februaristaking 1941 maakt in 2018 een start met verzamelen, bewaren en zichtbaar maken. Onder het motto ‘wie waren de stakers in dit bedrijf en wie werken er nu’ zijn portretten van jonge collega’s gemaakt.

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook