republiek allochtonie

In Republiek Allochtonië vindt u berichten, achtergrondartikelen en opinies die iets te maken hebben met de integratie van etnische minderheden in Nederland

In Republiek Allochtonië vindt u berichten, achtergrondartikelen en opinies die iets te maken hebben met de integratie van etnische minderheden in Nederland
 1. Drie vrouwen – over slavernij en vrijheid

  Zaterdag 17 februari is in Filmhuis Den Haag de publiekspremière van ‘Drie Vrouwen – over slavernij en vrijheid’ van filmmaker Ida Does. Net als haar documentaire ‘Amsterdam Sporen van Suiker’ uit 2016 is het een adembenemend pijnlijke en tegelijk mooie film geworden. Van de getuigenissen uit het verleden die als water moeizaam met de hand uit een waterput omhoog getakeld moeten worden tot aan het hoopgevende ‘I have a dream’ van Martin Luther King en de bevrijdende dans aan het slot: Ida Does is erin geslaagd om iets onzegbaar gruwelijks in schoonheid te verpakken en ondanks alles mild te blijven, pleitend voor erkenning, verzoening en een gezamenlijke toekomst. Dat is knap.
 2. Tweede Kamer wil Armeense genocide erkennen en minister naar herdenking sturen

  De Tweede Kamer is van plan de massamoord door Turken op Armeniërs te erkennen als 'de Armeense genocide'. De regeringspartijen nemen hiertoe het initiatief en ze krijgen daarbij waarschijnlijk steun van een brede Kamermeerderheid. De Kamer zal het kabinet niet vragen de term over te nemen, maar wil wel dat het kabinet in april voor het eerst een bewindspersoon stuurt naar de herdenking in de Armeense hoofdstad Jerevan.
 3. Abdou Menebhi:"Iedereen is op 18 maart welkom om te demonstreren tegen racisme"

  De afgelopen weken is er veel geschreven over het Comite 21 maart dat op 18 maart een demonstratie tegen racisme in de raden organiseert. Het Comité kwam zelf amper aan het woord. Ewoud Butter sprak met Abdou Menebhi, lid van de coördinatiegroep.
 4. Ministerie van Sociale Zaken lanceert Samennl.nl voor nieuwe verbindingen

  Vandaag is de website samennl.nl gelanceerd, een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De website moet een platform worden van initiatieven die zorgen voor (nieuwe) verbindingen in de samenleving.
 5. “Het is zorgwekkend dat er veel meiden zijn die heel moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen”

  Op verschillende plekken in het land worden trainingen gegeven om meiden met een islamitische achtergrond weerbaar te maken tegen onder andere radicalisering. Een gesprek met Souad Achour (41) van de stichting MeSam die deze trainingen al enkele jaren verzorgt.

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook