de linkste site van Nederland
 1. Nieuwe Body Count: relevant en tegenstrijdig

  Zwarte mensen hebben een flink stempel gedrukt op de rockgeschiedenis, en de metalband Body Count is daar onderdeel van. De gangsterrap rekende in de jaren 80 ex-crimineel Ice-T tot de grootsten. Zijn band Body Count zoekt bewust de controverse en maakt rauwe muziek.
 2. Eilandcultuur in een mondiale wereld

  In de documentaire The Islands and the Whales van Mike Day wordt het leven van een gemeenschap op de Faeröereilanden in beeld gebracht. De film vertelt het verhaal van eilandbewoners die klem zitten tussen traditie en de moderne wereld.
 3. Gramsci en de Russische Revolutie

  Wat dacht een jonge Antonio Gramsci van de Russische Revolutie?
 4. Na de aanslag in Manchester: laat rechts de tragedie niet misbruiken

  Een verschrikkelijke bomaanslag heeft 22 mensen gedood, onder wie vijf kinderen, toen ze maandagavond een concert van Ariana Grande verlieten in Manchester Arena.
 5. Kunstenaars vastgehouden voor optreden ‘Drop the Shell’

  In het Van Gogh Museum werd op 12 mei een optreden opgevoerd tegen de sponsoring van het museum door Shell. Sponsoring van kunst is een manier waarop de multinational zich een positief imago probeert aan te meten. Kunstenaars die de ‘artwashing’ van Shell bekritiseerden werden gearresteerd en sommigen van hen werden dagenlang vastgehouden.
 6. De betekenis van de MOAB

  De Amerikaanse president Donald Trump zet in op escalatie om zijn geopolitieke tegenstanders af te schrikken en binnenlandse critici de mond te snoeren. Volgens Max van Lingen versterkt deze strategie de spanningen tussen de Verenigde Staten en hun geopolitieke concurrenten. Dit vergroot de kans op escalatie.
 7. Assad vreest democratische organisaties het meest

  De Syrische Revolutie wordt verdrukt tussen de terreur van het Assad-kamp en van de reactionaire islamisten. Ondanks de burgeroorlog bestaan er nu, zes jaar na het begin van de revolutie, nog altijd democratische raden. De Zwitsers- Syrische socialist Joseph Daher schetst heden en verleden van democratisch zelfbestuur in Syrië.
 8. Stranden formatie is mooi, nu oppositie bouwen

  De formatiebesprekingen tussen het ‘motorblok’ van VVD, CDA en D66 met GroenLinks zijn maandag vastgelopen. Daardoor lijkt het er nu op dat GroenLinks in de oppositie blijft en geen onderdeel zal worden van een rechts kabinet Rutte-III en dat is uitstekend nieuws.
 9. Domela Nieuwenhuis redt musea Heerenveen

  Het Domela Nieuwenhuis Museum dreigde onlangs zijn deuren te moeten sluiten door bezuinigingen van de gemeente. In april zijn de bezuinigingen na protesten afgewend. Een geschikt moment om aandacht te besteden aan het museum en de persoon Domela Nieuwenhuis.
 10. Marxisme Festival geeft hoop op een nieuw links

  Afgelopen weekend (13 en 14 mei) organiseerden de Internationale Socialisten het jaarlijkse Marxisme Festival in CREA in Amsterdam. Het was een inspirerend weekend vol radicale politiek, theorie en discussie.

Glop op Facebook

Glop Agenda op Facebook