aangepast campagnefilmpje van Geert Wilders

de linkste site van Nederland
 1. Verklaring IST over groeiende racistische hetze in Europa

  De bijeenkomst van de Europese Raad op 28 juni markeerde een potentieel zeer gevaarlijk keerpunt in het toenemende racisme tegen migranten in Europa. Na de verkiezing van Donald Trump in november 2016 presenteerde de Europese Unie zich nog als een bastion van liberale tolerantie dat zich onderscheidde van het racisme en seksisme van de nieuwe Amerikaanse president. Maar op deze laatste top omarmde de EU de anti-migranten-agenda van Trump.
 2. De Europese Unie: neoliberaal en racistisch

  Met een nieuwe rechtse regering in Italië gaat de crisis in de Europese Unie een nieuwe fase in. Economisch nationalisme drijft de Europese heersende klasse uit elkaar. Staten staan tegenover elkaar als het gaat om migratie, maar lijken in vluchtelingen en moslims ook de ideale zondebok te hebben gevonden. Het wordt tijd dat links illusies laat varen over het ‘progressieve karakter’ van de EU.
 3. Rutte-III blokkeert onderzoek dividendbelasting

  Dat Rutte de premier van het grote kapitaal is blijkt nergens zo duidelijk uit, als uit de afschaffing van de dividendbelasting. Er komt steeds nieuwe informatie naar buiten over de totstandkoming van deze maatregel en steeds nieuwe leugens om de boel toe te dekken.
 4. Solidariteit versus sociaal-chauvinisme

  Tijdens de laatste partijraad werd duidelijk dat de SP -top haar sociaal-chauvinistische positie ten opzichte van arbeidsmigratie voortzet en breekt met haar eerdere kritiek op vluchtelingendeals zoals die met Turkije.
 5. Een historische overwinning! Ierland stemt voor het recht op abortus

  Op 25 mei stemde Ierland in een referendum massaal voor het recht op abortus. Ierland kent een duistere geschiedenis wat vrouwenrechten betreft. Het verbod op abortus werd door conservatief rechts en de Katholieken in de jaren 80 in de grondwet verankerd. Lucien Sánchez sprak over de strijd voor vrije abortus met de socialiste en feministe Brid Smith, parlementslid voor People before Profit.
 6. Moorddadig grensbeleid vereist een principieel links antwoord

  Het westerse migratiebeleid wordt met het jaar moorddadiger. Extreem-rechts zet steeds meer de toon. Het midden schuift steeds verder naar rechts met zijn beleid van deportatie, het inrichten van concentratiekampen en het optrekken van muren. Reden genoeg voor links om zijn rug wel recht te houden.
 7. Vervoer: ‘Het is inmiddels een machtsstrijd’

  Op woensdag 27 juni begon een staking in het openbaar vervoer. Buschauffeurs en machinisten van de CNV legden 72 uur het werk neer, en van het FNV voor onbepaalde tijd. Afgelopen vrijdag – voor het nu bereikte onderhandelingsakkoord – sprak Mark Kilian met Sooi van Weegberg, kaderlid voor het Vervoer in het FNV ledenparlement.
 8. Solidair met de politieke gevangenen van Hirak!

  Eergisteren werd Nasser Zafzafi, die uitgroeide tot het gezicht van de Hirak-beweging in de Rif in Marokko, veroordeeld tot 20 jaar cel. Tientallen andere activisten kregen ook jarenlange gevangenisstraffen. Aankomende zaterdag wordt er in Amsterdam gedemonstreerd voor vrijlating van de politieke gevangenen.
 9. Archeologie van het Avondland – de fascistische wortels van nieuw rechts

  In Nederland en de rest van de westerse wereld zien we de opkomst van een zogenoemd ‘nieuw rechts’, hun ideeën en strategieën hebben echter een lange geschiedenis. Op het Marxisme Festival in Amsterdam sprak Jeroen van der Starre over de fascistische wortels van dit gedachtegoed.
 10. Anti-imperialisme en internationalisme

  Steeds als de geopolitieke belangen van verschillende mogendheden met elkaar botsen in het Midden-Oosten, door oorlog of revolutie, kiezen veel linkse mensen automatisch partij tegen de VS en hun westerse bondgenoten. Hoewel imperialistische inmenging van het Westen waar dan ook ter wereld uiteraard moet worden afgekeurd, kan dit leiden tot het steunen van dictatoriale regimes die hun eigen bevolking onderdrukken en uitbuiten. Zulke ‘kampistische’ standpunten botsen met socialistische principes en vloeien voort uit een ondeugdelijk begrip van kapitalisme en imperialisme.

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook