de linkste site van Nederland
 1. Hoe extreem-rechts de Zweedse verkiezingen won

  De uitslag van de Zweedse verkiezingen is erg zorgwekkend, maar weinig verrassend. Zweden volgt de Europese trend van een groei van uiterst rechts en een sociaal-democratie in een neerwaartse spiraal.
 2. Niet langer onzichtbaar

  In Kom vrouwen, aangepakt! De revolutie van socialiste Trien de Haan heeft historicus Bart Lankester het inspirerende levensverhaal van Trien de Haan opgetekend. Trien de Haan was stakingsleider, oprichter van een radicaal-feministische vrouwenbond en lid van het centrale bestuur van de Revolutionair Socialistische Partij.
 3. In actie voor een menselijk asielbeleid

  Door heel Europa werd afgelopen zaterdag gedemonstreerd voor een menselijk asiel beleid in aanloop naar de EU migratie top deze week in Oostenrijkop 20 september. De focus van deze top zal liggen op ‘bescherming van de buitengrenzen en hulp aan herkomstlanden’, met andere woorden, het aansterken van Fort Europa, en het sluiten van ‘vluchtelingen deals’ met schimmige regeringsleiders.
 4. Klaas Dijkhoff pleit voor apartheidswetgeving

  Klaas Dijkhoff van de VVD pleitte vandaag voor invoering van apartheidswetgeving naar het voorbeeld van de Deense ‘Getto-wetten’. Dit is niet zomaar een racistisch proefballonnetje. De VVD maakt hiermee de afschaffing van het gelijkheidsbeginsel bespreekbaar, wetende dat hun extreem-rechtse collega’s deze ruimte ten volle zullen benutten.
 5. Hoger onderwijs: Lessen van de vorige ronde

  In 2015 vond een zes weken durende bezetting plaats van het Maagdenhuis. Studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben met deze protesten enkele verbeteringen afgedwongen. Maar de universiteit is niet fundamenteel veranderd. Welke lessen van deze periode van strijd nemen we mee naar de volgende ronde?
 6. Trekt de nieuwe generatie de SP uit het slop?

  De afgelopen maanden verschenen er boeken van Ron Meyer en Arjan Vliegenthart. Beiden zijn onderdeel van de nieuwe generatie die binnen de SP de leiding overneemt van de oudgedienden. Maar is deze nieuwe generatie ook in staat een nieuwe strategische koers uit te zetten die de partij uit het slop kan trekken?
 7. Crisis Turkije legt problemen kapitalisme bloot

  De Turkse lira staat de laatste maanden onder flinke druk. Sinds begin dit jaar daalde de munt met 50 procent ten opzichte van de dollar. De openlijke conflicten tussen Trump en Erdogan krijgen veel aandacht. Maar een blik op bredere ontwikkelingen laat zien dat er meer aan de hand is.
 8. De menselijke biologie: gevangenis of fundament?

  Op 30 juni deelden twee bekende biologen een podium in de Nationale Opera te Amsterdam: neuropsycholoog Dick Swaab en primatoloog Frans de Waal. Beiden zien zichzelf als darwinisten, maar de conclusies van hun eigen werk lopen soms flink uiteen. Welke handvatten biedt hun onderzoek om iets te begrijpen van de mens?
 9. UvA-Studenten pakken Shelldirecteur aan

  Vanmiddag bezocht Marjan van Loon van Shell de Universiteit van Amsterdam, waar ze haar straatje mocht schoonvegen met betrekking tot de dividendbelasting, klimaatverandering en Groningen. Een coalitie van kritische studenten wisten dat te verhinderen.
 10. Duitse politieke vluchtelingen en de strijd om het asielrecht

  Nadat Hitler aan de macht kwam in Duitsland vluchtten veel Joden, maar ook veel socialisten, communisten en vakbondsmensen weg. Een deel van hen kwam naar Nederland. Maar de Nederlandse regering had beduidend meer moeite met de vluchtelingen dan met het Naziregime.

Binnenkort

Boekpresentatie: Anarchisme – een introductie

september
donderdag
27

27-9-2018 Boekpresentatie: Anarchisme – een introductie

19:00 h - 21:00 h

Mars voor Onderwijs 2.0 - March for Education 2.0

september
vrijdag
28

Nog altijd wordt er bezuinigd, nog altijd worden opleidingen samengevoegd en is de werkdruk onder docenten te hoog. Keuzeruimte verdwijnt, docenten worden ontslagen en de medezeggenschap heeft nog steeds niet genoeg te zeggen.

11:45 h - 13:30 h

Vluchtelingkinderen hebben ook rechten!

september
zaterdag
29

De afgelopen tijd is er veel te doen geweest om het beleid van Trump rondom vluchtelingenkinderen, waarbij kinderen worden gescheiden van hun ouders en in de gevangenis worden gezet. Dat beleid is een schandaal. Maar ook in Nederland worden vluchtelingenkinderen hardvochtig en wreed behandeld door de autoriteiten. En net als in de verenigde Staten is dat een kwestie van doelbewust beleid. Om aandacht te vragen voor de situatie van vluchtelingenkinderen organiseert Geen Kind aan de Kant daarom op 29 september een demonstratie in Katwijk.
14:00 h - 18:00 h

PO in Actie roept publieke sector op tot massale staking

oktober
dinsdag
2
De voormannen van PO in Actie, Jan van de Ven en Thijs Roovers, roepen via een ingezonden brief in het AD zorg, politie, defensie en onderwijs op om samen massaal te staken op dinsdag 2 oktober. De collectieve staking richt zich tegen de afschaffing van de dividendbelasting en voor een verbeterde publieke sector.

Vrouwen in het Zwart Nederland wake

oktober
vrijdag
5
Iedere eerste vrijdag van de maand 
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beëindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
 
12:45 h - 13:45 h

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook