de linkste site van Nederland
 1. Groningen: ‘Een andere wereld is mogelijk!’

  Afgelopen zaterdag waren er in dertig steden protesten in het kader van de Women's March. Tienduizenden mensen gingen wereldwijd de straat op om te strijden voor mensenrechten en tegen seksisme, racisme en uitbuiting. In Groningen liepen honderdvijftig mensen mee in een strijdbare mars tegen geweld tegen vrouwen. Hella Baan doet verslag.
 2. Bernardo Bertolucci 1941-2018

  Op maandag 26 november overleed Bernardo Bertolucci. Zijn door marxisme beïnvloede films, zoals Il Conformista en Novecento, maakten hem tot een van de grootste Italiaanse regisseurs van zijn generatie. Maar de manier waarop hij met actrice Maria Schneider omging tijdens de productie van Last Tango in Paris werpt een schaduw op zijn carrière.
 3. Ana Paula Lima: ‘Misschien was ik er nu niet meer geweest’

  Ana Paula Lima werd geboren in São Paulo. Zij moest als transgender op 20-jarige leeftijd Brazilië ontvluchten. Sindsdien woont ze in Nederland en is voorzitter van Trans United Nederland. We interviewden haar over de verkiezing van Bolsonaro en de impact op de LHBTQI+-beweging.
 4. Duitsland 1918-1919: de verloren revolutie

  Honderd jaar geleden voltrok zich in Duitsland een reeks gebeurtenissen die van grote invloed zouden zijn op de geschiedenis. Toch krijgt de Duitse Revolutie vaak niet de aandacht die het verdient. In de reguliere geschiedschrijving wordt de periode het liefst gereduceerd tot een betrekkelijk eenvoudige overwinning voor de liberale democratie.
 5. Wie was Rosa Luxemburg?

  Op 15 januari 1919, honderd jaar geleden, werd Rosa Luxemburg tijdens de Duitse Novemberrevolutie vermoord door extreemrechtse soldaten. Een korte politieke biografie van een van de belangrijkste socialisten van de Duitse arbeidersbeweging.
 6. Angelica Balabanoff: een vergeten rebel

  Onlangs verscheen de Nederlandse vertaling van de memoires van de Russisch-Oekraïens-Joods-Italiaanse socialiste Angelica Balabanoff. Ze zette zich in vele landen in voor de socialistische zaak en beschrijft in haar boek haar ontmoetingen met vooraanstaande activisten zoals Lenin en Rosa Luxemburg.
 7. Activiste Patricia Schor: ‘Alle voorwaarden voor een dictatoriaal regime zijn aanwezig’

  De verkiezingsoverwinning van Bolsonaro zorgt voor angst onder een groot deel van de bevolking. Geweld tegen zwarte mensen, LHBTQI+ers en linkse activisten neemt toe. Kees Hoogendijk sprak erover met onderzoekster en activiste Patricia Schor, die opgroeide in de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo.
 8. In memoriam Ronald Dooper en Selena Jans

  Op zondagmiddag 23 december kwamen bij een motorongeluk op de A10 bij Oostzaan onze kameraden Ronald Dooper (44) en Selena Jans (34) om het leven. Dit onverwachte drama is een grote klap voor hun familie, vrienden, collega’s en kameraden. Wij willen hen hier de gepaste eer betonen, en oproepen tot bezinning.
 9. Herdenkingsbijeenkomst voor Ronald en Selena

  Afgelopen zondag zijn onze vrienden en kameraden, Selena Jans en Ronald Dooper, om het leven gekomen bij een motorongeluk. We zijn hiermee twee prachtige mensen en toegewijde socialisten kwijtgeraakt. Op woensdagavond 2 januari eren wij hun leven en activisme met een herdenkingsbijeenkomst.
 10. Draag bij aan de financiële campagne!

  Met de Internationale Socialisten koesteren we onze onafhankelijkheid. Daarom doen we een dringend beroep op onze sympathisanten om ons fincancieel te steunen, zodat we ook volgend jaar weer door kunnen gaan met het brengen van nieuws en het bouwen van verzet tegen extreem-rechts.

Binnenkort

2.Dh5 Festival voor wereldversleutelaars

februari
vrijdag
22

De dertiende editie van het jaarlijkse 2.Dh5 Festival komt in februari 2019 weer naar Amsterdam, met dit jaar het thema 'power'. 

20:00 h

Herdenking van de Februaristaking

februari
maandag
25
Op de website www.wiewarendestakers.nl zijn de bedrijven, beroepen en verhalen van stakers te vinden. Deze site bouwt voort op de oproep van het Amsterdams Stadsarchief uit 2015 om namen van Amsterdamse stakers en bijbehorende documenten daar te melden. Het Comité Herdenking Februaristaking 1941 maakt in 2018 een start met verzamelen, bewaren en zichtbaar maken. Onder het motto ‘wie waren de stakers in dit bedrijf en wie werken er nu’ zijn portretten van jonge collega’s gemaakt.

Nationale onderwijsstaking

maart
vrijdag
15
De onderwijsvakbonden organiseren op vrijdag 15 maart een landelijke staking voor zowel het basis- en voortgezet als het hoger onderwijs. Ze willen meer geld voor salarissen en verlaging van de werkdruk. Het zou de eerste keer in Nederland zijn dat het gehele onderwijs staakt.

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

maart
donderdag
21
Door de Verenigde Naties is 21 maart uitgeroepen tot 'Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie'.

00:00 h

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook