de linkste site van Nederland
 1. We moeten eerlijk zijn over Venezuela

  Terwijl de steeds antidemocratischer wordende regering van Nicolás Maduro in de clinch ligt met gewelddadige rechtse krachten, zien gewone Venezolanen de verworvenheden van het Chavisme verdwijnen.
 2. Repressie kan massaprotest Al-Hoceima niet voorkomen

  Ondanks een overmacht aan politie die de stad belegerde gingen duizenden mensen donderdag 20 juni de straat op in Al-Hoceima. De Hirak-beweging boekte daarmee een belangrijke morele overwinning.
 3. Libanon: socialisten bedreigd na oproep tot solidariteit met Syrische vluchtelingen

  Activisten van Socialistisch Forum in Libanon staan bloot aan een campagne van bedreiging en intimidatie nadat zij een oproep tot protest hadden gedaan in solidariteit met Syrische vluchtelingen. Meer dan een miljoen Syriërs leven nu in Libanon en de meesten lijden onder verschrikkelijke omstandigheden, discriminatie en repressie.
 4. Emotionele confrontatie met racisme

  De documentaire ‘I Am Not Your Negro’ trok afgelopen weken volle zalen. Bij veel screenings was een panelgesprek. Zo wordt de film ingezet voor discussies over racisme en activisme daartegen. De film is gebaseerd op het laatste werk van James Baldwin. Zijn boek ‘Remember This House’ bleef onvoltooid toen hij overleed in 1987.
 5. Nieuwe sleepwet is een bedreiging voor ons allemaal

  De Eerste Kamer stemde op 11 juli 2017 in met de nieuwe Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (Wiv). Onder andere GroenLinks, de SP en D66 stemden tegen, terwijl de VVD, de PVV en de PvdA voor stemden.
 6. Massaal protest tegen G20 bezwijkt niet onder repressie

  In Hamburg gingen mensen dagen achtereen in grote getale de straat op tegen de G20. Met de Internationale Socialisten deden we mee aan de protesten. De repressie tegen activisten was groot. Rellen domineerden het beeld in de Nederlandse pers. Onterecht.
 7. G20: activisten teruggestuurd aan de grens

  Onderweg naar de protesten tegen de G20 is een van de bussen met Nederlandse activisten tegengehouden en teruggestuurd. Deze absurde maatregel laat zien dat vrij verkeer van personen in Europa voor activisten niet vanzelfsprekend is. Rosanne Beentjes en Marc van Waarden doen verslag.
 8. Interview over G20-plannen voor Afrika: ‘Dit gaat veel verder dan TTIP of CETA’

  Een van de onderwerpen die op de G20 in Hamburg op de agenda staat is het zogenaamde 'Compact with Africa', een initiatief dat economische groei en investeringen in infrastructuur voor het continent belooft. Socialisme.nu sprak over de plannen met Mani Tanoh, een leidend lid van de Ghanese zusterorganisatie van de Internationale Socialisten.
 9. Opkomst extreem-rechtse partijen verbonden met geweld

  Onderzoekers benadrukken steeds meer het groeiende gevaar van extreem-rechtse groeperingen. De stijgende populariteit van partijen als PVV en FvD blijkt samen te gaan met toenemend geweld van straatbewegingen.
 10. ‘We komen niet op pantoffeltjes tot de socialistische maatschappij’

  In Museum Helmond is van 2 april tot 27 augustus de tentoonstelling ‘Werk voor een betere wereld’ te zien. De expositie is samengesteld uit werken van kunstenaars die met hun kunst wilden bijdragen aan sociale verbeteringen, met werken van onder anderen Peter Alma, Bart van der Leck, Lou Loeber en Johan van Hell.

Glop op Facebook

Glop Agenda op Facebook