de linkste site van Nederland
 1. Massademonstratie in Polen illustreert normalisering extreem-rechts

  Afgelopen zondag vond in Warschau een grote demonstratie plaats, officieel om de onafhankelijkheid te vieren. In feite is het een jaarlijkse trefpunt voor fascistische groepen uit heel Europa. Dit jaar werd de mars ondersteund door de Poolse regering. Antifascistisch links in Polen hield een belangrijk tegenprotest.
 2. Succesvolle actie tegen fascisme in Nijmegen

  Een aantal weken geleden kondigden neonazi’s van de Racial Volunteer Force aan om op 10 november een protest te organiseren tegen De Grote Broek (De Klinker), een cultureel centrum in Nijmegen waar vaak linkse activiteiten worden georganiseerd. Dit nota bene op de dag van de jaarlijkse Kristallnachtherdenking.
 3. De laatste opstand? De Rode Week van 1918

  In 1918 verkeerde een groot deel van Europa na vier lange oorlogsjaren in een diepe crisis. Ook in het neutrale Nederland was het onrustig. In november vond een demonstratie van arbeiders, soldaten en matrozen plaats en deed Pieter Jelles Troelstra zijn fameuze oproep tot revolutie. Waarom mislukte deze zogeheten Rode Week?
 4. 8000 vakbondsleden #NaardeDam, maar hoe verder?

  Afgelopen zaterdag demonstreerden meer dan 8.000 vakbondsleden in Amsterdam voor een sociaal Nederland. De actie werd georganiseerd door vakbonden FNV en CNV. Het is belangrijk dat dit niet bij een eenmalige actie blijft, maar dat er werk wordt gemaakt van een actietraject.
 5. Racisme, klasse en identiteit

  In zijn nieuwe boek Mistaken Identity stelt Asad Haider de vraag hoe het komt dat bepaalde vormen van identiteitspolitiek zijn veranderd in een middel van liberalen om links mee aan te vallen. En wat voor politiek we nodig hebben om echte bevrijding teweeg te brengen.
 6. Vlaamse reportage laat ware gezicht extreem-rechts zien

  Er was afgelopen maand veel ophef vanwege een reportage over de Vlaamse jongerenbeweging Schild en Vrienden. De extreem-rechtse groep, al langer bekend om hun intimidaties en bedreigingen, bleek in een gesloten Facebookgroep racistische, seksistische en fascistische propaganda te verspreiden.
 7. 80 jaar Kristallnacht: Nooit meer voor niemand!

  De herdenkingen van de Kristallnacht vind vlak na de verschrikkelijke antisemitische aanslag op een synagoge in Pittsburgh plaats, een dieptepunt in de heropleving van extreem-rechts en antisemitisme. Iedereen die in de gelegenheid is zou zich daarom moeten aansluiten bij de verschillende herdenkingen in het land.
 8. Protest: ‘Het Slotervaart moet blijven’

  Ongeveer 500 mensen demonstreerden afgelopen zondag op het Museumplein tegen de plotselinge sluiting van het MC Slotervaart. Het protest was georganiseerd door zorgwerkers. Het zou het begin moeten zijn om een brede campagne tegen de marktwerking in de zorg te bouwen.
 9. Tegen politie op onze scholen!

  Afgelopen september startte de politie een campagne om sexting tegen te gaan. Bewapend en in uniform gaan agenten op scholen langs om kinderen te overtuigen te stoppen met het maken en versturen van seksueel getinte beelden van zichzelf.
 10. Van #NaardeDam tot echte verbeteringen

  Ziekenhuizen worden ontruimd, basisscholen schakelen over naar een lesweek van vier dagen en Rutte-III besluit om de vennootschapsbelasting verder te verlagen. Dat is waarom de demonstratie van de FNV voor een sociaal Nederland op 10 november zo belangrijk is. Maar om te winnen moeten we harde eisen stellen en de krachten bundelen.

Binnenkort

KOZP: Jaar van de Solidariteit – Kom in actie tegen zwarte p...

november
zaterdag
17
Het Jaar van de Solidariteit: Kick Out Zwarte Piet demonstreert in 18 gemeenten
(Waaronder Dokkum, Rotterdam, Den Haag en Willemstad, Curaçao)
In het weekend van 17 en 18 november demonstreert de actiegroep Kick Out Zwarte Piet in 18 gemeenten en plaatsen tegen de racistische karikatuur zwarte piet.
Kom in actie!
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) benoemt 2018 tot het Jaar van de Solidariteit. In 18 gemeenten gaan we de straat op voor een inclusieve Sinterklaasintocht. De afgelopen jaren hebben honderden moedige burgers zich onuitputtelijk ingezet voor een inclusief...

Onderwijsmanifestatie - Weg met het schuldenstelsel!

november
zaterdag
24

FNV-Jong, ROOD, LSVb, LAKS en JOB organiseren op zaterdag 24 november een demonstratie in Den Haag tegen het schuldenstelsel.

13:00 h - 15:00 h

Nationale Hannie Schaft Herdenking

november
zondag
25

De herdenking is toegankelijk voor iedereen, oud en jong, die stil wil staan bij de offers die werden gebracht door de vrouwen en mannen in het Verzet en de lessen die wij daar vandaag de dag nog steeds uit kunnen trekken.

13:00 h

Herdenking van de Februaristaking

februari
maandag
25
Op de website www.wiewarendestakers.nl zijn de bedrijven, beroepen en verhalen van stakers te vinden. Deze site bouwt voort op de oproep van het Amsterdams Stadsarchief uit 2015 om namen van Amsterdamse stakers en bijbehorende documenten daar te melden. Het Comité Herdenking Februaristaking 1941 maakt in 2018 een start met verzamelen, bewaren en zichtbaar maken. Onder het motto ‘wie waren de stakers in dit bedrijf en wie werken er nu’ zijn portretten van jonge collega’s gemaakt.

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook