Glop Agenda op Facebook

Socialisme.nu

Socialisme.nu

de linkste site van Nederland
 • Gepruts met zorg in AZC-gezinslocatie Emmen

  Amir Mouradi is 9 jaar oud. Vanwege een erfelijke ziekte heeft hij veel zorg nodig – maar op gezinslocatie AZC Emmen is die zorg niet gegarandeerd.
 • Misbaksels van marktwerking

  Op 13 februari publiceerde de SP een rapport over de resultaten van een uitgebreid eigen onderzoek over marktwerking in de publieke sector. Het baseert zich op interviews met professionals in de publieke sector en eerder onderzoek van verschillende adviesorganen.
 • Kolonisatie door Afrikaanse ogen

  Namibië is een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Ik had altijd aangenomen dat dat door de woestijnen kwam. Na het lezen van de historische roman Ik ben Hendrik Witbooi weet ik beter. Er woonden mensen, en die zijn uitgeroeid. Dit prachtige boek gaat over hun strijd tegen de eerste genocide van de 20ste eeuw.
 • Wereldwijd protest tegen racisme

  Over de hele wereld zijn dit weekend tienduizenden activisten de straat op gegaan tegen racisme en extreem-rechts.
 • Hoofddoekverbod legaliseert discriminatie op werkvloer

  Op dinsdag 14 maart besloot het Europese Hof van Justitie dat werkgevers hun personeel mogen verbieden om op het werk een hoofddoek (hijab) te dragen. Hiermee legaliseert het hof verdere discriminatie van moslims in heel Europa.
 • Zes stellingen over de verkiezingsuitslag

  De verkiezingen van 15 maart liepen uit op een grote verkiezingsoverwinning voor rechts. Links heeft nog meer terrein verloren. Hoewel Wilders niet de grootste werd heeft extreem-rechts zich weten te versterken. Hoe kon dit gebeuren en hoe bouwen we links weer op? Tijd voor een uitvoerige analyse.
 • Vluchtelingen en zorg: politie in plaats van ambulance

  Bijna anderhalf jaar zijn Oday (26) en Fatima (23) in Nederland. Met hun baby en Odays zus Sara bewonen ze een kamer in AZC Baexem. Gevlucht uit de oorlog in Syrië, hoopten ze in Nederland rust en veiligheid te vinden. Maar bij oude trauma’s kwamen nieuwe – dankzij COA en GCA.
 • Verklaring: Verzet je tegen de golf van Nederlands en Turks nationalisme!

  De Internationale Socialisten hebben samen met DSIP, de Revolutionair Socialistische Arbeiderspartij in Turkije een verklaring opgesteld tegen de diplomatieke spanningen tussen beide landen en de pogingen om nationalisme op te kloppen voor electoraal gewin.
 • Saida Derrazi: ‘Er moet in Nederland gewoon gelijkheid zijn’

  Op 18 maart wordt de demonstratie en manifestatie ‘Sta op tegen Racisme en Discriminatie’ gehouden. Socialisme.nu sprak hierover met Saida Derrazi, een van de organisatoren vanuit Comité 21 maart.
 • Populair nationalisme en de rol van socialisten

  Het hedendaagse Hollands nationalisme mag zich al enige tijd verheugen in een groeiende belangstelling. De rechts-radicale PVV van Geert Wilders bijvoorbeeld zou je gemakkelijk populair-nationalistisch kunnen noemen. Dit is tevens de ondertitel van een onlangs in boekvorm verschenen dissertatie van de geschiedenisstudente Anne Petterson.

Glop op Facebook