groen en duurzaam

Op weg naar een groen, duurzaam en klimaatvriendelijk leven
 1.  
 2. Biologische markten, streekmarkten en boerenmarkten

  Dé biologische boerenmarkt bestaat niet. Je hebt boerenmarkten waar uitsluitend biologische producten verkocht worden en boerenmarkten waar die zich vooral richten op streekprodukten. Er zijn boerenmarkten die los staan van andere markten, maar er zijn er ook die bijvoorbeeld deel uitmaken van een groter geheel De meeste boerenmarkten worden in het stadscentrum gehouden en een enkel initiatief vindt op eigen erf plaats. Kortom: er is geen sprake van een eenduidig concept van dé biologische boerenmarkt. Toch roept de term ‘boerenmarkt’ bepaalde associaties op, bijvoorbeeld dat er enkel biologische producten worden verkocht en dat boeren er hun zelfgeproduceerde producten aanprijzen. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Er staan vaak zowel producenten als handelaren op de markt, en op de zgn. ‘streek- of duurzame markten’ of ‘fairs’ (zoals in het Amsterdamse Frankendael park, in Delden, in Eindhoven en in Woerden) die op diverse websites als ‘boerenmarkt’ worden aangemerkt, worden zowel gangbare als biologische producten
  verkocht. In alle gevallen ben je op deze markten beter af dan in de supermarkt, al was het alleen al omdat niet alles driedubbel verpakt in plastic zit en de producten meestal onbewerkt en veel verser zijn. De tijden en plaatsen waar je Biologische markten, streekmarkten en boerenmarkten vind:

 3. supermarktDe marktmacht van supermarkten en voedselconcerns is buitensporig groot, dat beinvloed zowel het aanbod, de wetenschap als de politiek.
  Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus hebben samen bijna driekwart (73,1%) van de hele markt in handen.

  Niet alleen supermarkten hebben een groeiende marktmacht. Ook de productie is grotendeels in handen van enkele voedingsgiganten.
  Slechts drie bedrijven - Unilever, de Indiase Tata Group en Associated British Foods beheersen ongeveer 80% van de wereldwijde theehandel. 60% van alle babyvoeding wereldwijd wordt geproduceerd door slechts vier fabrikanten. In West-Europa is hun marktaandeel 74%, en in Australië is hun marktaandeel 92%.

 4. turkse winkelIn heel Nederland zijn tal van Turkse winkeltjes. Ze zijn zeker de moeite om er regelmatig binnen te lopen. Wat koop je zoal in een Turkse winkel?

  Kruiden en specerijen
  kruiden en specerijen zijn bij de Turk. vaak goedkoper dan bij de reguliere supermarkt, het assortiment is vaak enorm uitgebreid. Van chili kruiden en van zoet paprikapoeder tot aan köfte kruiden ras-el-hanout, pul biber (rode pepervlokken), komijn- en, nigellazaadjes, knoflookpeper, saffraan, sumak (gedroogde zure bes) en za-atar. Je vindt het er allemaal. Ook de verse kruiden zijn altijd volop aanwezig.
  Basilicum, dille, dragon, koriander, munt en peterselie liggen in grote bossen en kosten absurd weinig

 5. biologische tuinBiologisch tuinieren, dus zonder gifstoffen en kunstmest. Met de inrichting van je tuin kun je vlinders lokken en slakken weghouden. Regelmatig onderhoud bespaart bovendien veel werk en maakt het gebruik van bestrijdingsmiddelen vaak overbodig. Wanneer je toch last krijgt van ongedierte zijn er milieuvriendelijke methodes waarmee je meestal nog beter van de beestjes afkomt dan met gif. Je kunt ook bij het aanleggen van een moestuin overlast vermijden door op te letten welke planten je naast elkaar zet. En met zelfgemaakte compost bloeit de tuin nog beter.

  Brandnetelgier bevordert het bodemleven en de groei van de planten. Het verdrijft ook bladluis en andere schadelijke dieren. Brandnetelgier versterkt de planten waardoor deze minder vatbaar voor ziektes en schimmels worden. Het is geen directe bestrijding tegen bladluizen maar het maakt de bladeren harder en minder smakelijk. Brandnetelgier is de perfecte biologische meststof voor de bemesting van uw planten en groenten. Het is gratis en beter dan synthethische meststoffen