glop.nl

Published in headlines

Om de temperatuur op aarde binnen leefbare grenzen te houden, moeten we ons niet alleen focussen op CO2-uitstoot. Het afbouwen van de uitstoot van methaan kan op korte termijn een groot verschil maken in de opwarming van de aarde.

zaterdag, 06 augustus 2022 11:44 Written by 

Additional Info

  • image: image
  • aankeiler:

    Recentelijk is er veel te doen om de stikstofcrisis en de rol van de Nederlandse veeteelt daarin. Maar naast de stikstofuitstoot is er een andere goede reden om de veestapel sterk te verkleinen: de uitstoot van het broeikasgas methaan (CH4). Herkauwers zoals koeien en geiten produceren methaan wanneer voedsel door hun verteringsstelsel gaat. Daardoor is de veestapel goed voor zo’n twee derde van de totale Nederlandse methaanuitstoot. En die moet - net als de CO2-uitstoot - rap omlaag. Het goede nieuws: zo’n methaanreductie zou al ruim binnen één generatie resultaat opleveren.

    De mensheid stoot bijna duizend keer zo veel CO2 uit als methaan. Toch draagt methaan aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde. Waar CO2 verantwoordelijk is voor ongeveer 1°C temperatuurstijging ten opzichte van het pre-industrieel tijdperk, heeft de verhoogde methaanconcentratie in de atmosfeer gezorgd voor ongeveer 0.5°C opwarming. Methaan zorgt dus voor veel opwarming, maar doet dat vooral op korte tijdschalen. Dat heeft te maken met twee dingen: de sterkte van methaan als broeikasgas, en de levensduur van methaan in de atmosfeer.

Read 118 times
Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

inloggen / registreren

Na registratie kun je o.a. aan het forum meedoen!

inloggen / registreren

Agenda

No events found.