glop.nl

Published in headlines

Nieuwe kerncentrales in Zeeland? Het. Gaat. Niet. Gebeuren!

woensdag, 30 november 2022 14:05 Written by 

Additional Info

 • image: image
 • aankeiler:
   

  Begin 2019 'vierden' we het feit dat er een halve eeuw (50 jaar dus!) plannen zijn voor Borssele 2. Ziet eruit dat we ook het 60-jarig jubileum wel halen, zonder dat er een spade de grond is verdwenen. Alleen enorm veel tijd, geld en energie verspilt door steeds opnieuw die onzin-discussie, terwijl we die tijd sterven, geld en energie zo goed hadden kunnen gebruiken voor een goed energie- en klimaatbeleid met duidelijke op besparing, besparingen en energie-onafhankelijkheid. Ondertussen hebben we die tijd en dat geld niet meer, en moeten alle zeilen bijgezet worden om de klimaatcatastrofe te voorkomen. En snel! Zoals al vele malen eerder gezegd: als je dan inzet op de duurste en traagste optie heb je zeker niet op volgorde! Help mee deze plannen te voorkomen.

  “De grootste belofte van kernenergie ('onbeperkte en goedkope energie') is deze: namelijk dat we gewoon door kunnen gaan met energie gebruiken als we nu doen. Zaken zoals gewoonlijk . Dat we geen minimale hoeven te doen in ons consumptiepatroon, dat we gewoon drie keer per jaar (op vakantie) kunnen blijven vliegen naar Thailand, de Malediven van Mexico; dat we al onze apparaten gewoon op de stand-by kunnen laten staan,... Kortom, dat alle problemen vanzelf (en door anderen ) worden opgelost.”

  Dit schreven we in september 2008 toen de Zeeuwse Delta een vergunning voor nieuwe kerncentrales ging aanvragen. En verwachtte dat de investering per centrale € 3 tot 5 miljard zou zijn. Dat bleek toen al te veel en de plannen gingen daarom, wederom, niet door .

  Ondertussen ruim 70 jaar kerntechnologie, een technologie die in het centrum van de politieke, militaire en economische machtsstructuur ontwikkeld werd, en altijd door de 'powers that be' wordt ondersteund, en het nog steeds niet redt zonder enorme staatssteun en subsidies in verschillende vormen. En die nu voorbij wordt gestreefd door technologieën van onder op: die tegen wil en dank gegroeid zijn, 'alternatief' waren, geitewollensokken, weggelachen werden (en worden) door de heersende elites.

  En zo gaat het eigenlijk nog steeds: gisteren werd onder andere een voorstel aangenomen voor een verdubbeling van het budget voor kernenergie in 2023. En die € 50 miljoen (was 24 miljoen) komt uit het budget voor klimaatbeleid. Dus middelen worden verschoven van bijvoorbeeld zon van wind, wat op korte termijn aan CO₂-reductie doet (maanden), naar kernenergie dat dat misschien na 2035 zal doen?

  Lekker dan.

  Wil je ook helpen deze onzinnige plannen tegen te houden, neem dan contact met ons op of (bijvoorbeeld) met WISE of de Zeeuwse Stroom naar de toekomst !
  Ook financiële steun om actief te kunnen blijven tegen deze plannen is zeer welkom!

Read 166 times
Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

inloggen / registreren

Na registratie kun je o.a. aan het forum meedoen!

inloggen / registreren

Agenda

No events found.