kleintje

 1. Door Jan Portein.

  Nomen est omen. Oftewel: de naam is een voorteken. Althans, volgens de ouwe Romeinse diepdenkers. In aflevering 425 van de vermaarde serie Octopussy hebben wij dat klassieke gezegde al eens van stal gehaald toen wij avontuurlijk ondernemer Hans Noomen voor de zoveelste keer binnen het bereik van onze koplampen kregen (1). Met een kleine variatie: Noomen est omen. En wat denk je? Het is weer zover. De naam van vriend Noomen duikt namelijk ook op in de affaire rond de uit het zicht gemanouvreerde meloenen van het Equity Power Fund via de Urban Capital Group. Een groep waarin nog een ouwe bekende zich manifesteerde: Levi Dewaegenaere. Hansje fungeerde als adviseur en fundraiser binnen Levi's vehikel. Tot februari vorig jaar. Zag ie toen onraad aan den einder? De man in het midden van Da Vinci's Laatste Avondmaal mag het weten. Uiteraard was het doddige duo zich van geen kwaad bewust toen ze van kwalijke zaken werden beschuldigd. Maar alleen al de naam van Frank Slaets in het script doet het geurende vermoeden rijzen dat ze wel degelijk iets op de kerfstok hadden (2). Dat vermoeden is bij het Openbaar Ministerie in Antwerpen en bij de Belgische Blauwe Brieven Brigade kennelijk al uitgegroeid tot een zekerheid. Er is tenminste tegen Levi in dit verband al een procedure op gang gebracht om hem failliet te verklaren. Tja, daar zit je dan lost and lonely in je eenvoudige appartementje in Ekeren. Gelukkig heeft dat ook een voordeel: je raakt zo niet besmet met dat kutvirus. Stay tuned.

  (1) Zie ook onze uitgebreide berichtgeving over Hansepans in de series “Terra Vulgaris”, “Hoe fris is Terra Vitalis?” en “Tettereteeeeeeet”.
  (2) Zie voor meer smakelijke, criminele details de afleveringen 47 en 48 van deze serie.

 2. Het hoger beroep tegen Willem Holleeder is weer begonnen en gelijk komt zijn zus Astrid, beker bekend als ‘Judas’, weer met een herhaling van zetten. Broer Willem is alwéér bezig om aanslagen tegen haar en zus Sonja voor te bereiden. Ja, wat wil je ook. Willem zit in de EBI (Extra Beveiligde Inrichting) in Vught. Hij heeft daar toch niets te doen en voldoende faciliteiten om een aanslag op zijn zussen voor te bereiden en uit te voeren. Helaas heeft ze hier geen bandjes van en het zal ook wel niet in een mapje van Peter met de vele petten staan. Maar hoe dan ook, het zaadje is weer gepland en zal de eerstkomende tijd veel water nodig hebben. Wat ik me wel afvraag en me al eerder afvroeg: Wat is de rol van Johan ‘de Hakkelaar’ Verhoek? Astrid wordt nog regelmatig bij hem gesignaleerd. Is hij niet in staat om haar te beschermen? Natuurlijk wel, maar dat is nergens voor nodig. Er is geen enkel gevaar, niet voor haar en niet voor haar volslanke dochter. Weet u nog, hoe verschrikkelijk Astrid het vond dat ook haar dochter in gevaar verkeerde en geen sociaal leven had? De waarheid is, ook hier anders. Op iedere Nederlandstalige zender of weekblad zitten we momenteel tegen die vetkwabben van Miljuschka aan te kijken, dat mag echt iets minder en dan bedoel ik niet alleen de vetkwabben.

  Maar, het gaat over Fred en de deals. En eindelijk wordt onze criminele crimefighter bij het proces betrokken. Niet alleen Fred Teeven maar ook Mink Kok is als getuige opgeroepen in de zaak van onze knuffelcrimineel Willem Holleeder. Dat belooft vuurwerk, want wat de meesten vergeten zijn is dat Fred Teeven samen met de oud-douane rechercheur Cees de Jongh de spilfiguren waren in het doorlevertraject tijdens de IRT-affaire. Cees de Jongh wist als contactpersoon tussen de IRT en de grensbewaking en gedekt door zijn directe chef Fred Teeven ongecontroleerd honderden containers met gemiddeld vijf á zes ton drugs binnen te halen. Veel van deze containers zijn bij Mink Kok terecht gekomen. Wat een toeval en welk een mogelijkheden voor een advocaat om hiervan gebruik te maken.

  Of heeft Janssen andere plannen met de parttime buschauffeur? Mogelijkheden genoeg.

  *   Na de moord op Willem Endstra heeft Fred Teeven de leiding over het onderzoek naar de afpersingen, de liquidaties en het witwasgebeuren met Willem Endstra als spil. Er waren nogal wat vragen over de manier waarop het onderzoek uitgevoerd werd.

  *   Zoals hierboven al gesteld. Het binnentrekken van de drugscontainers in samenwerking met Cees de Jongh. En vooral niet vergeten, het daarop volgende witwastraject via Luxemburg in samenwerking met de broer van Cees, Henk de Jongh.

  *   Het functioneren van het kolibrie-team, de eerste aanvaring met Johan ‘de Hakkelaar’ Verhoek, Cees Helman, Bertus Kwarten en de dood van de informant.

  *   De leugens van Fred Teeven tijdens de IRT-affaire. De misleiding van Maarten van Traa en de betrokkenheid van Fred Teeven bij de dood van Roy Adkins.

  *   Onze Fred had geen problemen met de dood van informant Martin Swennen? Het was toch Teeven die de verblijfplaats van Swennen voor wat zilverlingen verstrekte?

  *   Welke deals heeft Teeven gesloten met Mink Kok. Hoe zat het ook al weer met de pre-deal met Mink Kok. Teeven kreeg hier het schamele bedrag van 500.000,- gulden voor. Heeft Janssen genoeg kennis en lef om dat tijdens de zitting ter sprake te brengen?

  *   Waarom is het filmpje over de aanslag van Cor van Hout zolang onder de pet gehouden. Maar erger, waarom is Sonja Holleeder niet geconfronteerd met haar leugens over de schutter. Mocht haar betrokkenheid met die aanslag niet bekend worden omdat de onschuld van Willem dan duidelijk was?

  Advocaat Janssen heeft wat huiswerk te doen. We zullen hem met alle plezier helpen om teflon Fred het vuur wat aan de schenen te leggen. Bovenstaande zaken, en meer, gaan we uitgebreid in beeld brengen. Hopelijk geven de advocaten nu wat meer gas bij de getuigenverhoren en zeker bij Astrid, de jankende advocate.
  (Peter van Haperen)

 3. En weer ging Perry Pierik met zijn hele hebben en houen tegen de vlakte. Zijn Uitgeverij Aspekt moest deze keer incasseren van CIDI, nota bene de club die door ons in het Kleintje al eerder gewaarschuwd was voor de Pierik-clan (1).

  Hoe het begon? Aspekt kwam weer es met een verhaaltje voor het slapen gaan over Adolf. Op de milde kanten van Hitler, zoals diens schilderkunst (2), waren we in het prachtfonds van Perry al vaker getrakteerd. Ditmaal ging het over diamanten. En over Adolfs innige band met ons landje.

  Dat vond ik eigenlijk het meest interessante aan het warrige relaas dat ik begin augustus op de website van Libris zag. Een of ander Enigmacollectief wist zelfs te melden dat snorremans vloeiend ons taaltje machtig was…(3)

  Maar goed, diamanten dus. Hitler zou volgens het kloeke (522 pagina’s) produkt van het collectief onder een Oostenrijkse skipiste bijgezet zijn tussen de edelstenen en andere blinkende zaken. Ook verklapt het collectief dat Adolf de vrouw van Hermann Goering naaide. Tja…

  Is het natuurlijk interessanter om te weten te komen wie achter dat collectief zitten, en hoe collectief in dit geval collectief is. De Telegraaf is vanzelfsprekend welkom op de persconferentie van Aspekt en weet te melden dat Theo Beenen zich uitgeeft als ‘secretaris’ van ‘de club puzzelaars en hobbyisten’ (4).

  Theo Beenen zat tussen 2002 en 2010 voor Leefbaar Eindhoven in de gemeenteraad, en eind 2011 drie dagen in de cel wegens bedreiging (5). Zelf gaat hij er prat op dat hij ‘zo`n 17 jaar lid was van het Programma Beleidsbepalend Orgaan van onze Omroep Eindhoven, tegenwoordig Studio 040’(6).

  Maar die omroep refereert daar liever niet aan in een bericht van 15 september (7). Theo’s boek wordt daarin anti-semitisch genoemd: ‘Zo noemt het boek de Protocollen van de Wijzen van Sion een goede historische bron. Dit terwijl de complottheorie (…) al lang en breed is ontkracht.’

  Het zaakje stinkt vervolgens nog even door op de wijze die we van Aspekt gewend zijn. Perry Pierik wil ja best wel (wie ooit met de vlerk gesproken heeft kan zich het toontje levendig voor de geest halen…) gehoor geven aan de wens van Theo met betrekking tot een herziene, tweede versie.

  Maar -en dat is een tot nu toe veel te weinig in de openbaarheid gekomen mechanisme bij Aspekt- Perry heeft niets in de melk te brokkelen: de zaken worden bij de bruine uitgeeftoko gedaan door Wijnand Pierik, de vader van.

  Of je nou een onschuldig dichtbundelje wilt uitgeven of zoals het CIDI met een grote zak geld aankomt, nadat je een uur of wat de verhalen van Perry over zijn vermeende eruditie hebt aangehoord, krijg je van hem het nummer van ‘Nijmegen’, van Pierik senior.

  Die gaat je dan vertellen dat hij zijn ‘in tandartsenbenodigdheden’ verdiende centen verstandig tracht te beleggen in de ‘hobby’ van zijn belezen zoon. Daarna verneem je dat dat niet altijd meevalt, niet omdat junior foute vrienden heeft, maar ‘omdat hij niet met geld kan omgaan’.

  Raak je om een of andere reden gebrouilleerd met Perry Wijnand dan maakt Wijnand Schluss aan de zaak. Gaat het daarbij om die ene dichtbundel -zelden door de uitgever geredigeerd en/of al helemaal niet gepromoot- dan betaal je en onderteken je een verklaring dat je de zaak stil zult houden (8).

  Gaat het om echt groot geld voor Wijnand, dus ben je het CIDI (of bijvoorbeeld de SP), dan bindt Wijnand in. Voer voor onderzoeksjournalisten: zo’n vijfentwintig jaar geleden, toen Aspekt werd opgetrokken, was er nog een Dritte Pierik im Spiel (9)

  Zou die in Oostenrijk onder een skipiste liggen…?

  (JoopFinland)

  (1) Zie daarvoor aflevering vijf (20 maart 2016) van de wakkere serie Uitgeverij Suspekt
  (2) Zie (de aanhef van, maar de rest van het stuk leest ok lekker weg, hoor) het artikel ‘Ine Veen’, in Konfrontatie van 24 april 2018
  (3) Ik had op mijn Zutphense middelbare school een muziekleraar die zeker wist dat Ludwig VAN Beethoven eigenlijk uit Nederland en nog wel uit Zutfen kwam...
  (4) https://www.telegraaf.nl/nieuws/1055280683/amateuronderzoekers-onthullen-spectaculaire-vondst-tombe-hitler
  (5) https://www.ed.nl/eindhoven/oud-raadslid-beenen-definitief-vrijgepleit~ac6793c4/
  (6) http://www.ploeg.ws/burgers/biography_1.html
  (7) https://studio040.nl/nieuws/artikel/antisemitisch-boek-voormalig-raadslid-uit-de-handel-genomen
  (8) Zie voor het verdienmodel van Aspekt (mensen die hun boekje willen uitgeven een poot uittrekken om van de opbrengst van die oplichting bruine boekjes uit te kunnen geven) het artikel Aspecten van Aspekt, van 11 april 2016, in Konfrontatie. (Trouwens: onder de titel Aspecten van Aspekt, de bedrijfsvoering van een bruine uitgeverijzal een boek van mijn hand verschijnen dat in 2021 in de boekhandel ligt)
  (9) Uitgeverij Suspekt, aflevering elf, van 30 juni 2016

 4. Sinds jaar en dag wordt de begraafplaats Venray-Ysselsteyn verkocht als een plaats van ‘verbinding’. Jaarlijks worden hier op 4 mei en 15 november door zowel Nederlandse als Duitse gezagsdragers kransen gelegd, ‘samen’ dus. Maar de invloed van de ‘bruggebouwers’ strekt veel verder dan de vierde mei en wat familieleden. In twintig Noord-Limburgse en aanpalende Duitse gemeenten verspreidt de organisatie van die herdenking een boekje onder de schooljeugd.

  Het boekje, bestemd voor kinderen in de leeftijd van tien tot veertien jaar, is samengesteld door een Stichting Vredeseducatie. Nazaten van verzetsmensen en overlevenden van de Jodenvervolging vallen over met name twee zaken. Nergens in het boekje is sprake van ‘dader’ of ‘Holocaust’. En ook een aantal beruchte doden van ‘Ysselsteyn’ wordt erin met rust gelaten. De critici vinden dat in het boekje de geschiedenis geweld wordt aangedaan en willen het van de markt.

  In het boekje wordt de oorlog van haar scherpe kanten ontdaan. Er wordt een beeld geschetst als zouden de nazisoldaten in overgrote meerderheid kindsoldaten zijn geweest, van rond de twintig. Maar wie goed op de zerken kijkt ziet dat de gemiddelde leeftijd van deze gevallenen boven de vijfentwintig is. Ook wordt in het boekje continue gewag gemaakt van ‘Duitse soldaten’, terwijl twintig procent van de doden niet van Duitse afkomst is.

  Hoewel op ‘Ysselsteyn’ meer dan dertigduizend nazisoldaten, SS-ers, Nederlandse verraders en oorlogsmisdadigers liggen, noemt het boek niet een van hen met name. Niet eens SS-luitenant Julius Dettmann, de moordenaar van Johannes Post, voorman van het verzet, en de beul die verantwoordelijk was voor de deportatie van Anne Frank. Ook de mindere goden van de naziterreur rusten er in vrede: de jodenjagers Van Dijk uit Nijmegen en Van Bussel uit Den Bosch, en Willem Heubel, de eerste Nederlandse vrijwilliger van de SS.

  Arthur Graaff, telg uit een familie die in het verzet zat en schrijver over de Tweede Wereldoorlog, begrijpt er niets van: ‘Hoe kun je over Ysselsteyn schrijven zonder dat je ingaat op de daders en medeplichtigen van de Holocaust die daar liggen. Dat zijn er geen tiental of zo’, zegt hij, ‘daar liggen er letterlijk enkele duizenden omdat dit de grootste nazibegraafplaats van heel Europa is – 28 hectare, 40 voetbalvelden.’(1)

  Zondag 15 november aanstaande gaat de Duitse ambassadeur weer naar Venray om een krans te leggen op ‘Ysselsteyn’. Op het internet (2) kan een petitie worden ondertekend waarin aan deze aperte uiting van ‘Verneinung’ een eind wordt geeist.

  (JoopFinland)

  (1) https://www.krapuul.nl/nieuws/2751303/limburgs-lesboek-wo-ii-dat-holocaust-negeert-moet-weg/
  (2) https://herdenknazisniet.petities.nl/

 5. Door Jan Portein.

  Een vraag voor dummies: waar staat de letter S voor bij ASR? Je mag effe goegelen. Goed zo. De S staat voor Stad. Maar in het dossier dat in deze serie aan de orde is mag je dat Stad gerust veranderen in Schurken.

  En dan hebben we het niet eens over de jarenlange aanwezigheid van een criminele organisatie binnen dit kleinelettertjesfenomeen, maar over de doortrapte witte boorden praktijken die werden gehanteerd om een gezonde intermediair 6 feet under te krijgen. Daarbij geassisteerd door het oh zo gerenommeerde befbureau Derks Star Busmann aka DSB en het net zo gerenommeerde Ernst & Young aka EY, een van de grootste jongens binnen het enge, mondiale gilde van cijferkunstenmakers. Hoe dit notoire trio met als een van de pijlers van hun verdediging een volstrekt belachelijk waarderingsrapport de aanvallen van Jos Lindhout pareerden hebben we in deze serie al eerder uitgeserveerd als hoofdgerecht (1). Maar een stevig dessert is nooit weg. Lindhout heeft namelijk in de loop der jaren herhaaldelijk voorgesteld om tot een minnelijke schikking te komen via een bindend advies van een onafhankelijk accountantsbureau. Maar east was east and west was west voor DSB en the twain never met. Ook al omdat de bef in kwestie, Leonard Böhmer, voortdurend bezig was het karretje in de richting van de verjaringspoep te manipuleren. In dat traject was ook niets te gek trouwens. Getuige deze onthullende mailwisseling met als absoluut hoogtepunt de state of mind waarin Böhmer zich kennelijk bevindt op een vrijdagmiddag. In een latere fase van de schier oneindige rechtsgang zou de ook al gerenommeerde bef unverfrohren volhouden dat niet ASR maar Lindhout om mediation had verzocht. Credo: als je een leugen maar vaak genoeg vertelt gaat iedereen geloven dat het zo is. Ook deze materie zal onderdeel uitmaken van het boek dat door Jos Lindhout eerder heeft aangekondigd (2). Maar daar blijft het niet bij. In de zeer nabije toekomst is er groot nieuws over deze zaak te melden. Dus stay tuned.

  (1) Zie met name de afleveringen 167 en 168.
  (2) Zie deze aflevering.