kleintje

 1. Voor wie zich gisteravond bij het kijken naar de flutdocu Na de klap over de shootout in de Alphense Ridderhof alleen maar dommer voelde worden, hier een opsteker. Nu het klokje tien jaar aantikt sinds Tristan van der Vlis’ korte maar heftige optreden, wordt het de hoogste tijd voor een link naar het Finse.

  Op 11 oktober 2002 werd in een voorstad van Helsinki een winkelcentrum opgeschrikt door een knal. Toen de kruitdamp was opgetrokken waren er zeven doden en 164 gewonden te betreuren. Onder de dodelijke slachtoffers de negentienjarige Petri Gerdt. Deze chemiestudent had in een rugzak een met zesduizend spijkers gevuld explosief het toneel opgezeuld.

  Onze Finse held deed het dus niet met vuurwapens maar met sjemische verbindingen (in die zin doet hij denken aan Marcel Teunissen, de amateurchemicus die levenslang uitzit omdat ie verantwoordelijk zou zijn voor de moord op Louis Sévèke) maar daar houden de verschillen met ‘De Ridderhof’ ook op.

  Van der Vlis kreeg een wapenvergunning hoewel hij daarvoor niet in aanmerking had mogen komen. Gerdt kreeg bij het in diverse apotheken verzamelen van de benodigde stofjes maar in enkele ‘nee’ te horen omdat het jochie niet kon uitleggen waarvoor ie ze nodig had.

  Alphense Tristan was klant van het Riagg geweest. Spiechologen vormden in het Finland van rond de eeuwwisseling nog een onbekende diersoort, dus in het dossier van Gerdt zoekt men vergeefs naar een schriftelijke verklaring dat ie niet spoorde. Maar niemand uit zijn Umfeld sprak in 2002 tegen dat de jongen een verlegen, teruggetrokken en op school stevig geplaagde figuur was geweest.

  Na Van der Vlis’ show in 2011 bleven vele van zijn slachtoffers met de brokken zitten. Tot op de dag van vandaag wordt er om schadevergoedinggevraagd. Ook naar aanleiding van de exercitie van Gerdt bleef de overheid bestookt worden met hulpvragen. Maar de slachtoffers van de bomaanslag waren vooral verbolgen over het boek dat Gerdt’s verwekker erover schreef.

  Vader Armas Gerdt… Van der Vlis bleek een opa te hebben die in de oorlog foutwas. Armas Gerdt is de kleinzoon van Tuomas Gerdt. Net zo fout indien niet nog fouter. Opa Gerdt werd afgelopen herfst begraven en dat kwam rechtstreeks op de Finse televisie. Want wie in Finland aan het Oostfront gevochten heeft is een held met een grote H...

  Gladio dood? No way. En in Finland is het niet eens een geheime club…

  (JoopFinland)

 2. Door Jan Portein.

  Hoe zou het toch zijn met Johnny Deuss? Die vraag bestormde ons vanochtend bij het lezen van dit bericht. Zal u zeggen, dit gaat om de vereniging met zijn schepper van een bij leven Russische oligarch. Maar dan verwijzen wij u naar dit artikeltje uit onze roemruchte serie “Deuss en de Ruskies” en u begrijpt waarom we met enige nostalgie ineens terugdenken aan Johnnyboy. Een ding moeten we hem nageven: living on the edge had (en heeft?) hij never een dull moment. En denk erom dat hij als levensverzekering hier en daar de nodige kennis heeft opgeslagen. Over hoge mieters uit de miljardenklasse. Over hoe de hazen hollen. Over wat losliggende staatsgeheimen. Een documentaire? Zou leuk zijn. Maar net als de opening van de terrassen, dat zit er niet in. Zwijgen is bijna letterlijk goud. Vooral in Johnny's wereldje. Stay tuned.

 3. Door Jan Portein.

  Het was weer eens flink raak vandeweek. Een documentaire van Frans Bromet op het kijkorgel. Stukken in de dagvodden. Zeg maar het laatste rondje ter nagedachtenis aan Frits Veerman, die een paar maanden geleden vrij plotseling overleed en wiens leven in de jaren zeventig en verder ondersteboven werd getrokken door de Staat der Nederlanden. Waarom? Frits had een klok geluid over de nucleaire spionage die zijn Pakistaanse collega Abdul Qadeer Khan in zijn ogen had gepleegd. Alle overheidslaadjes werden opengetrokken om Frits een alternatieve hel te bezorgen. Puur en alleen om hem tot zwijgen te brengen. Want hij mocht eens - met alle respect - in zijn onschuld op het gebied van spionage aan een verkeerde klok gaan hangen. Al beginjaren tachtig wist schrijver dezes na een goed gesprek en een prettige lunch buiten de deur met Volkskrant-coryfee Jan Blokker een artikel in zijn dagvod te wurmen waarin ondermeer werd vermeld, dat Khan's wetenschappelijke aartsvaderen uit Delft en Luik bezoekjes hadden afgelegd aan het in aanbouw zijnde atoomcomplex in Kahuta en dat het Amsterdamse ingenieursbureau Comprimo bij die aanbouw zelf betrokken was. Dat wierp een heel ander licht op de term spionage. Dachten wij zo. In diezelfde periode legde deze auteur een paar persoonlijke bezoeken af aan Relus ter Beek, toenmalig opperhoofd van de speciaal voor de affaire Kahn in het leven geroepen Kamercomissie om hem op de hoogte te stellen van deze weinig flatteuze activiteiten. Noch het ene noch het andere initiatief haalde iets uit. Kahn was een spion. QED. Sindsdien hebben we met name in deze serie en recentelijk in de Beverwijk Files veel woestijnstof aangedragen over de actieve rol van het Nederlandse bedrijfsleven bij de ontwikkeling van de nucleaire tak van sport in het Midden-Oosten. Reacties? Geeft een bom een schokgolf ? Stay tuned.

 4. 'America is back'. Wat Joe Biden heeft verklaard over zijn politiek ten opzichte van Rusland ('Poetin is een killer zonder ziel'; een voetzoeker) kan als een oorlogsverklaring worden beschouwd. Zo heeft Moskou het ook opgevat en haar ambassadeur uit Washington teruggeroepen.
  Het in stand houden van het laatste verdrag over kernwapens START (nog gesloten tussen Gorbatsjov en Reagan) was slechts een schijnmanoeuvre, de nieuwe regering zoekt de confrontatie na vier jaar Trump; volgens de retoriek van de Democraten 'agent van Poetin'.
  Een volgende stap is het aanzetten van Oekraïne tot verhogen van de spanning met haar buurland. De tanks rollen richting de opstandige republieken in de Donbass.
  Biden betekent oorlog. 'Endless war'.

  'Joe Biden begint een oorlog voordat de corona-cheque wordt uitbetaald'. Biden hervatte de oorlog in Syrië voordat er een cent was betaald aan de bevolking. Het bedrijfsleven was wél met triljoenen schadeloos gesteld. Deze quote stond dus twee maanden toen op 10 maart 2021 eindelijk de wet werd aangenomen die de beloofde eenmalige 'cheque van 2000 $' (bleek in de praktijk 1400!) mogelijk moest maken.
  Nog steeds niet overal betaald. Eenmalig. Schandalig.

  'America's back'. Wie koopt deze onzin. Amerika is niet terug: de oorlogshitsers zijn terug. De neocons die onder Clinton, Bush en Obama de dienst uitmaakten. Dezelfde 'regime change'-politiek; dezelfde namen. In een rede heeft president Biden 'de piketpalen', zoals dat zo mooi heet, gezet van de "nieuwe" politiek van de VS. Niets nieuws.
  Biden betekent oorlog.
  De EU (oftewel Duitsland) beseft dat de tijd van 'onafhankelijke Europese politiek' (vanwege Trump) alweer voorbij is. Onder Biden is het terug naar de Koude Oorlog. Naar het NAVO-directoraat. Terug naar nooit weggeweest: oorlogsvoorbereiding voor conflict met Rusland. Nu in Oekraïne dat versneld in de NAVO moet worden gehaald.
  'Nederlandse militairen naar Oekraïne'. Het is niet ver meer.
  Biden betekent 'Restauratie'. Van vóór Trump. Van Clinton en Obama. Van de neocons.

  Waar Trump de confrontatie met China zocht, is de restauratie onder Biden 'vertrouwd' gericht tegen Rusland. Het oplopen van de spanning rond Taiwan is een schijnbeweging. De economische belangen zijn te groot. Stel het voorspelde scenario, Kamala Harris president na een beroerte van Biden.
  De laatste keer dat een vice president werd was Ford nadat Nixon aftrad in 1974. Bij Harris liggen lijken in de kast van haar tijd in Californië als baas van de politie. Het idee dat zij geliefd zou zijn (bijvoorbeeld onder 'gekleurden') is een misverstand.
  Zelfs binnen de Indiaas-Amerikaanse gemeenschap (Harris' vader is van Indiase komaf) is er terecht woede over haar coquetteren met de fascistoïde regering Modi.
  Deep State heeft geconcludeerd dat het beter Biden en de Democraten kunnen zijn die het Amerikaanse volk de komende recessie inleiden dan Trump en de Republikeinen. Om de te verwachten onrust in goede banen te leiden. Over twee jaar zijn er midterms. Tussentijdse verkiezingen voor de helft van het Congres. Dan raken de Democraten hun meerderheid in beide Huizen weer kwijt. (WK)

 5. Door Jan Portein.

  Ieder Koninklijk Huisje heeft zijn kruisje. In ons geval zelfs een hakenkruisje. Maar in dat laatste staan we gelukkig niet alleen. Ook aan de overkant van het plasje worstelen ze van tijd tot tijd met dat probleem. In aflevering 1 van deze serie pakten wij bijvoorbeeld al met verve uit over de escapades die dubbelagent, kunstkenner en koterkruiper Anthony Blunt na de oorlog ondernam in het gevierendeelde Duitsland om brieven van shortking Edward VIII aan allerlei Nazi-bonzen uit de roulatie te halen. Voordat met name de Russen ze voor de sikkel kregen en er hun voordeel mee zouden doen. Over die escapades is vorige week meer bekend geworden. Channel 4 zond toen namelijk een documentaire uit onder de titel “Queen Elizabeth and the Spy in the Palace”, als onderdeel van de serie “Royals declassified”. Samen met Sir Owen Morshead, een collega uit de koninklijke huisraad, zou Blunt inderdaad het grootste deel van de correspondentie hebben achterhaald. Maar volgens een voormalige Russische speurneus zou hij die daarna stiekem hebben gefotografeerd en hebben doorgesluisd naar zijn Russische opdrachtgevers. Die zouden vervolgens niks met die hot stuff hebben gedaan om hun dubbelspion in place te houden. Niet onmogelijk, maar wat deden ze nadat in 1963 de dubbelrol van Sir Anthony als lid van het jolige speurneuzenclubje “Cambridge Five” aan de oppervlakte kwam? En nog erger: wat deden ze met de ook al bruingetinte brieven die koning George VI, Edward's broer en de vader van Elizabeth, klaarblijkelijk aan Berlijn had geschreven? Niks? Come on. Stay tuned.