Socialisme.nu

Website van de Internationale Socialisten
Socialisme.nu
 1. Een jaar na het begin van de coronacrisis in Nederland staan we aan het begin van de derde golf. Het leek het kabinet dan ook een goed moment voor verdergaande versoepelingen. Het eerste jaar van de coronacrisis maakt duidelijk dat kapitalisme niet alleen tot rampen leidt, maar ook een levensgroot obstakel vormt om ze het hoofd te kunnen bieden.

  Het bericht Coronapandemie: wat leren we van het eerste jaar? verscheen eerst op Socialisme.nu.

 2. De Egyptische Revolutie van 2011 bracht een brute dictator ten val en toonde een glimp van hoe de samenleving anders ingericht zou kunnen worden. De Egyptische revolutionair Hossam el-Hamalawy vertelt het verhaal van de opstand en belicht de lessen die we er vandaag de dag uit kunnen trekken.

  Het bericht Achttien dagen die de wereld deden wankelen verscheen eerst op Socialisme.nu.

 3. De erbarmelijke situatie in vluchtelingenkampen aan de Europese grens werd vorig jaar nog eens duidelijk toen de kampen in Moria (Griekenland) en Lipa (Bosnië) afbrandden. Verbetering van de situatie is nog niet in zicht. Sterker nog, het wordt steeds duidelijker hoe dodelijk de Europese grens is en wie hiervoor verantwoordelijk is.

  Het bericht De EU is verantwoordelijk voor misdaden aan haar buitengrenzen verscheen eerst op Socialisme.nu.

 4. De documentaireserie Klassen van omroep Human doet deze winter behoorlijk wat stof opwaaien. De zevendelige documentaire toont de desastreuze impact van de vroege schoolselectie op leerlingen in groep acht.

  Het bericht ‘Klassen’ toont impact van selectiesysteem op basisscholen verscheen eerst op Socialisme.nu.

 5. De jaarlijkse financiële campagne van de Internationale Socialisten heeft meer geld binnengebracht dan afgelopen jaren. We stelden onszelf begin december ten doel om 5.000 euro op te halen, maar uiteindelijk kwamen we uit op meer dan 8.000 euro. Dit mooie resultaat zegt iets over de urgentie van dit moment.

  Het bericht Einde financiële campagne: bedankt voor je steun! verscheen eerst op Socialisme.nu.

 6. Zwarte Piet is niet de enige racistische karikatuur die we aan de Amsterdamse armenschoolonderwijzer en publicist Jan Schenkman (1806-1863) te danken hebben. Hij schiep ook het fictieve personage Levie Mozes Zadok, een even laffe als lepe Joodse soldaat, een schrijnend voorbeeld van alledaags antisemitisme.

  Het bericht Lachen om antisemitisme is Nederlandse traditie verscheen eerst op Socialisme.nu.

 7. Begin februari kondigden de werkgevers hun inzet aan voor de cao-onderhandelingen in het komende jaar. Na eerst met miljarden euro’s belastinggeld gesubsidieerd te zijn, grijpen bedrijven de coronacrisis aan om werkenden op de nullijn te zetten en zware verslechteringen van de secundaire arbeidsvoorwaarden te eisen.

  Het bericht Na miljardensteun komt het bedrijfsleven met oorlogsverklaring op arbeidsvoorwaarden verscheen eerst op Socialisme.nu.

 8. De laatste maanden wordt er vanuit de hoek van corona-ontkenners en de extreemrechtse beweging steeds meer gesproken over ‘the Great Reset’. Vaak in combinatie met agenda 2030, Build Back Better, de vierde industriële revolutie of Sustainable Development Goals, of SDG’s. Inmiddels lijkt de complottheorie breder te worden overgenomen.

  Het bericht INGEZONDEN: Wat schuilt er achter The Great Reset? verscheen eerst op Socialisme.nu.

 9. Op 30 december vorig jaar is in Argentinië een nieuwe abortuswet aangenomen. Deze wet vormt een belangrijke overwinning voor de Argentijnse feministische strijd.

  Het bericht Argentijnse feministen boeken belangrijke overwinning verscheen eerst op Socialisme.nu.

 10. Vanaf vandaag kunnen FNV leden stemmen voor een nieuw ledenparlement en een nieuwe voorzitter. De keuzeruimte is in de aanloop naar de verkiezingen enorm beknot. De keuze gaat tussen de twee huidige vice-voorzitters. Toch zijn de verschillen tussen de twee kandidaten niet irrelevant.

  Het bericht Veel op het spel in verkiezingen FNV verscheen eerst op Socialisme.nu.