Socialisme.nu

Website van de Internationale Socialisten
Socialisme.nu
 1. A life on our planet wordt door velen gezien als een kritisch vervolg op David Attenboroughs populaire BBC wildlifeserie Planet Earth. Met zijn warme stem en charmante Britse accent kaart Attenborough de hedendaagse ecologische problematiek aan in wat hij zijn ‘witness statement’ noemt. De documentaire heeft dan ook een persoonlijke noot en schiet niet tekort aan romantische natuurbeelden zoals in de eerdere BBC series.

  Het bericht Charmante Attenborough mist politieke context verscheen eerst op Socialisme.nu.

 2. In discussies over kernenergie wordt thorium steeds vaker als alternatief naar voren geschoven. Als we de pleitbezorgers mogen geloven, is het een wondermiddel dat ongevaarlijk en spotgoedkoop is. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook.

  Het bericht De mythes over thorium verscheen eerst op Socialisme.nu.

 3. Klimaatactiviste Kauthar Bouchallikht is een van de nieuwe gezichten op de lijst van GroenLinks. Als moslima met een hoofddoek werd zij vrijwel onmiddellijk onderdeel van een extreemrechtse haatcampagne. Zoals gebruikelijk namen ook gevestigde media de aantijgingen gretig over. Verschillende linkse en progressieve organisaties hebben een gezamenlijk statement uitgebracht tegen de extreemrechtse intimidatiecampagnes.

  Het bericht Verklaring: Aanval op Bouchallikht is onderdeel van patroon verscheen eerst op Socialisme.nu.

 4. Honderden extreemrechtse hooligans maakten zondag met intimidatie en geweld in Maastricht een protest tegen Zwarte Piet onmogelijk. Door protest is de racistische karikatuur aan het verdwijnen, maar de sterke extreemrechtse reactie stelt de antiracismebeweging voor grote uitdagingen.

  Het bericht Extreemrechtse intimidatie in Maastricht moet aanzetten tot bezinning verscheen eerst op Socialisme.nu.

 5. Steeds vaker wordt kernenergie naar voren geschoven als oplossing voor de CO2-uitstoot. Kernenergie zou nodig zijn om de klimaatdoelen van het akkoord van Parijs te halen. Rechtse partijen zijn vóór een onderzoek naar kernenergie. Ron Blom, in de jaren tachtig actief in de antikernenergiebeweging, sprak met Kirsten Sleven, directeur van milieu- en antikernenergieorganisatie WISE.

  Het bericht ‘De nucleaire industrie bevindt zich in een strijd op leven en dood’ verscheen eerst op Socialisme.nu.

 6. Nog nooit stemden zo veel mensen tijdens de Amerikaanse verkiezingen. De nederlaag van Trump is een overwinning voor onderdrukte groepen en de arbeidersbeweging, maar Bidens Democratische Partij biedt hen geen perspectief.

  Het bericht Trump is verslagen, zijn beweging voorlopig niet verscheen eerst op Socialisme.nu.

 7. Gisteren was het 25 jaar geleden dat de Ogoni 9 door het toenmalige Nigeriaanse militaire regime werden geëxecuteerd. Dit gebeurde onder druk van Royal Dutch Shell. Ter nagedachtenis aan de Ogoni 9 en om Shell ter verantwoording te roepen, werd actie gevoerd bij negen iconische Shell locaties in Nederland.

  Het bericht Acties voor gerechtigheid voor de door Shell vermoorde Ogoni 9 verscheen eerst op Socialisme.nu.

 8. In reactie op het nieuws dat elke agent als blijk van waardering voor hun ‘solidariteit en betrokkenheid’ 300 euro bonus zou krijgen, plaatste Radicaal, de jongerenorganisatie van BIJ1, een scherpe reactie op hun Instagram. 

  Het bericht Radicaal heeft gewoon gelijk over de smeris verscheen eerst op Socialisme.nu.

 9. Volgens stichting Meld Islamofobie heeft de invoering van de ‘Wet Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’, ook wel het boerkaverbod genoemd, geleid tot een ‘golf aan verbale en fysieke islamofobe aanvallen’ op moslimvrouwen. Emma Young sprak erover met onderzoeker Ibtissam Abaâziz, een van de oprichters.

  Het bericht Ibtissam Abaâziz: ‘als je je hierbij neerlegt, what’s next?’ verscheen eerst op Socialisme.nu.

 10. Complottheorieën zijn altijd onderdeel geweest van extreemrechtse en fascistische bewegingen. Dat is geen toeval: het bleek een bijzonder effectief middel om hun bewegingen te vormen, om verwarring te zaaien en om geweld tegen politieke tegenstanders te legitimeren.

  Het bericht Complottheorieën waren voor extreemrechts altijd al centraal verscheen eerst op Socialisme.nu.